Grondeigenaren Rijnenburg: windmolens zijn mogelijk, maar bouw ook huizen

© RTV Utrecht
UTRECHT - De grondeigenaren van polder Rijnenburg staan open voor windmolens en zonnepanelen in hun polder, op voorwaarde dat er dan ook huizen gebouwd mogen worden. Volgens de eigenaren passen er 20.000 tot 25.000 woningen in het gebied.
Dat zeggen Harm Janssen (BPD) en Hugho Nijhoff (AM) in gesprek met het AD. Janssen en Nijhoff zijn lid van een consortium van grondeigenaren dat gezamenlijk meer dan zeventig procent van de grond in Rijnenburg in bezit heeft.
De gemeente Utrecht heeft al langer de wens om duurzame energie op te wekken in de polder. Deze week presenteerde wethouder Lot van Hooijdonk het collegevoorstel hiervoor. In de polders Rijnenburg en Reijerscop moeten maximaal 11 windmolens en 227,5 hectare aan zonnepaneelvelden komen.
De grondeigenaren zeggen dat dit voorstel bespreekbaar is als er ook woningbouw mag komen. "Rijnenburg is een goede plek om de ambitie van het college op het gebied van energie en duurzaamheid een plek te geven," zegt Janssen. "Maar het is ook een plek om te verbinden aan een ander maatschappelijk vraagstuk. Namelijk: hoe zorg je voor prettige en betaalbare woningen in Utrecht."
Bij het plaatsen van de windmolens moet dan ook rekening worden gehouden met mogelijke woningbouw, vinden de leden van het consortium. Als het aan het college ligt, kunnen de windmolens namelijk ook in het hart van de polder worden geplaatst. Maar dat zou onverstandig zijn, zegt Nijhofff. "Het frustreert een optimaal gebruik van de polder."
In het plan van het college wordt de optie open gehouden om het gebied na 2030 als bouwlocatie aan te wijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.