Soesters boos op ASR vanwege bomenkap in broedseizoen

© Google Streetview
SOEST - Inwoners van Soest maken zich kwaad over bomenkap aan de Wieksloterweg in Hees. Ze vinden het wrang dat verzekeraar ASR, eigenaar van het terrein, uitgerekend in het broedseizoen bomen aan het vellen is.
''Het is weer zover: het broedseizoen is begonnen, de jonge reetjes zijn geboren of de reegeiten zijn drachtig en ASR gaat bomen kappen! Wat een beleid'', staat in een inwonersgroep op Facebook. Over de kap in het bosgebied is veel te doen geweest, maar de gemeente Soest ziet er geen problemen in.
De boze bewoners krijgen steun van de lokale partij Democraten Soest Natuurlijk (DSN). Fractievoorzitter Yolande Gastelaars noemt de timing "uiterst ongelukkig". Ze wijst op de reputatie die ASR zichzelf toedicht op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ''Je ziet nu overal die reclame langskomen met de slogan 'Dit is de tijd van doen'. Het lijkt mij voor bomenkap nu juist de tijd van niet doen.''
Volgens een woordvoerder van ASR klopt het dat er deze week een aantal bomen is gekapt. Het ging om bomen bij een parkeerplaats aan de Wieksloterweg. Deze moesten om vanwege veiligheidsredenen.
Volgens ASR is voordat de bomen gekapt werden gecontroleerd of dieren er last van zouden hebben. Dat bleek niet het geval. Nadat er verontruste reacties binnenkwamen vanuit Soest, is het deze week nog een keer gecontroleerd door handhavers, met hetzelfde resultaat.
ASR laat weten dat het voorlopig blijft bij de kap van de bomen die deze week om zijn gezaagd. Eventuele andere werkzaamheden worden na het broedseizoen weer opgepakt.
Een verwijt dat ASR kreeg was dat er gebrekkig was gecommuniceerd over de bomenkap. De verzekeraar zegt dat de tip om de communicatie te verbeteren meegenomen wordt voor een volgende keer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.