Invallen en arrestatie in Utrecht vanwege aanslag Telegraaf

© ANP
VIANEN - Op diverse locaties in en buiten de provincie Utrecht zijn vanochtend invallen gedaan in verband met de aanslag op het gebouw van De Telegraaf, eind juni vorig jaar. Daarbij zijn in totaal twaalf mensen opgepakt, onder wie de bestuurder van het busje waarmee de aanslag werd gepleegd.
De meeste arrestaties waren in de omgeving van Amsterdam. Daarnaast waren er ook arrestaties in Utrecht en Den Haag. Zes verdachten worden direct in verband gebracht met de aanslag op het Telegraaf-gebouw. Nog eens zes personen zitten vast omdat zij mogelijk spullen hebben geleverd die zijn gebruikt bij de aanslag.

DOORZOEKINGEN

De doorzoekingen waren op 25 locaties. Het gaat onder meer om woningen, loodsen en garageboxen in Houten, Utrecht en Nieuwegein, maar ook om diverse locaties in de regio Amsterdam. Rechercheurs namen onder meer gestolen auto's en scooters in beslag. Ook werd een onbekende hoeveelheid geld meegenomen. Omdat de doorzoekingen nog steeds gaande zijn, kon de politie niet meer details kwijt over de aangetroffen goederen.
De verdachten zijn tussen de 20 en 27 jaar oud en geen onbekenden van de politie. Het overgrote deel komt uit de regio Amsterdam. Een woordvoerder van de politie meldt dat er mogelijk meer aanhoudingen zullen volgen.
Invallen en arrestatie in Utrecht vanwege aanslag Telegraaf

ONDERZOEK

Aan de arrestaties en invallen ging maanden aan recherchewerk vooraf. "De aanslag op De Telegraaf was op 26 juni 2018 en dat was veel meer dan alleen een aanval op een gebouw. Dit was een aanslag op het vrije woord", zegt hoofdrechercheur Olivier Dutilh van de politie.
"Er is dus vanaf het begin heel massaal onderzoek geweest. Door forensische, digitale en tactische onderzoeken komt er dan zicht op verdachten. Je werkt toe naar een verdenking en als die stevig genoeg is, dan kun je ze ook gaan aanhouden." Dutilh zegt "professioneel blij" te zijn met het resultaat van vandaag. "We zijn er nog lang niet, maar dit is wel een stap in de goede richting."

RIDOUAN TAGHI

Vorige maand werd bekend dat politie en OM er sterk rekening mee houden dat de voortvluchtige Ridouan Taghi uit Vianen de opdracht gaf voor de aanslag op De Telegraaf. De politie wilde vandaag echter nog geen direct verband leggen tussen de gebeurtenissen van vandaag en Taghi.
Bij de aanslag reed een man met een auto door de glazen gevel van het Telegraaf-gebouw in Amsterdam. Daarna stak de dader met jerrycans vol brandstof de gevulde wagen aan. De aanslag verwoestte een flink deel van de gevel.
De bestuurder ging er daarna in een gereedstaande zwarte Audi A5 vandoor in de richting van de A10. Die vluchtauto bleek drie maanden daarvoor te zijn gestolen in Woerden.
Het recherchewerk rond de aanslag kwam moeizaam op gang omdat de man die de gevel ramde onherkenbaar was en veel sporen zijn uitgewist.
De politie heeft onderstaande beelden van de invallen en arrestaties geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.