Politie: minder kwekerijen ontmanteld in provincie Utrecht

© Politie Veenendaal
PROVINCIE UTRECHT - Vorig jaar zijn er minder hennepkwekerijen ontmanteld dan het jaar ervoor. Dat meldt de politie vanochtend. In 2017 werden er landelijk nog 4670 kwekerijen ontdekt, vorig jaar waren dat er nog maar 3913. In de eenheid Midden-Nederland nam het aantal ontmantelde hennepkwekerijen met een kwart af.
In 2017 werden er in het midden van het land 405 plantages ontdekt, in 2018 waren dit er 306. De politie noemt meerdere oorzaken voor de daling. Zo zegt de landelijk hennepcoördinator dat het te maken heeft met de prioriteiten van de lokale driehoeken (burgemeester, politie, OM), waardoor er gekozen moet worden welke zaken er opgepakt worden en welke niet.
Maar de politie ziet ook een daling van het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. "Ten opzichte van 2017 kwamen daar vorig jaar 21 procent minder meldingen over hennepplantages binnen", schrijft de politie. "De teller bleef vorig jaar steken op 4529 tips."
De daling komt volgens de politie niet omdat er minder kwekerijen zouden zijn. Wel worden Nederlandse hennepkwekers steeds actiever in het buitenland. "Maar ik zie dat niet als een verplaatsing, het is meer een uitbreiding", aldus de landelijk hennepcoördinator.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.