Blinden en slechtzienden: Hou de geleidelijnen vrij op stations en op straat

Liesbeth Blankhart is blind en komt regelmatig op Utrecht Centraal.
Liesbeth Blankhart is blind en komt regelmatig op Utrecht Centraal. © RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
AMERSFOORT - Iedereen kent ze; de geribbelde tegels in de stoep waardoor blinden en slechtzienden makkelijk de weg weten te vinden. Hoewel iedereen eigenlijk wel weet waarvoor deze tegels er liggen, worden ze toch vaak geblokkeerd door tassen, koffers en andere spullen. Om daar verandering in te brengen start vandaag de campagne 'Houd de lijn vrij'.
"Ik maak elke dag gebruik van de geleidelijnen en ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij. Daarom ben ik heel blij mee te kunnen werken aan deze campagne. Ik wil veilig over straat kunnen", aldus projectcoördinator Anouk van Bommel.

GERIBBELDE TEGELS

Liesbeth Blankhart is blind en ervaart hetzelfde, met name op Utrecht Centraal. Volgens haar beseffen sommige mensen niet hoe belangrijk de geribbelde tegels zijn. "Die lijnen zijn ontzettend fijn, daar kun je je goed mee örienteren. Hier op het station is het groot en druk. Er zijn afslagen waarvan ik weet dat ik ze kan nemen en door het geluid weet ik nog dat ik op de lijn ben en lekker door kan lopen."
Die lijnen zijn ontzettend fijn, daar kun je je goed mee örienteren
Liesbeth Blankhart
Maar ook gewoon op straat ervaart ze overlast. "Zeker in de stad staan er fietsen op de lijn, staan er auto's op en reclameborden komen ook regelmatig voor. Als je de lijn aan het volgen bent, loop je er gewoon tegenaan. Je vraagt je dan af welke kant je veilig op kunt lopen, maar dat weet ik dan niet."
Liesbeth ervaart regelmatig overlast op straat en op het station

PROMOTIETEAMS

De campagne duurt een week. Promotieteams, bestaande uit mensen met en mensen zonder visuele beperking gaan de straat op om het publiek te informeren en te flyeren. Dit zal vooral op stations zijn, omdat daar de meeste overlast wordt ervaren. Deelnemende stations zijn Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Amersfoort, Ermelo, Nijmegen, Leiden Centraal, Breda, Zwolle en Zoetermeer. Ook zijn er op de stations en in de treinen speciale campagnevideo's te zien.
Maar ook gewoon op straat is er deze week speciale aandacht voor de campagne. Zo worden in verschillende gemeenten stickertegels naast de geribbelde tegens geplakt met hierop het icoon van de campagne. Dat bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst 'vrijhouden!'.
Liesbeth laat een toevallige passant een stukje lopen met haar stok

OOGVERENIGING

De campagne wordt ondersteund door verschillende organisaties en belangenverenigingen. Volgens de Oogvereniging in Utrecht is dat hartstikke belangrijk.
"We horen regelmatig dat mensen met hun stok bijvoorbeeld blijven haken in een fiets die op een geleidelijn staat geparkeerd. Als je een visuele beperking hebt, wil je onbezorgd over straat kunnen lopen. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat alle weggebruikers de geleidelijnen vrijhouden", aldus directeur Joep Aarts van de Oogvereniging.
Ook Prorail is enthousiast deelnemer. Manager Bert Kassies: "Dit is een mooi initiatief dat de bewustwording vergroot bij de reizigers. Dat deze route vrij van obstakels is en blijft, is belangrijk voor de zelfstandigheid van visueel beperkte reizigers zodat het OV voor iedereen toegankelijk is en blijft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.