Geen streekvervoer door staking

UTRECHT - De ANWB waarschuwt voor drukte op de wegen in verband met de staking van de buschauffeurs in het streekvervoer.
De vervoersorganisatie verwacht vandaag geen verkeersinfarcten, omdat woensdag meestal een rustige dag is. Bovendien is de 48-uurs actie aangekondigd.
Voor morgen wordt meer drukte verwacht. Het gaat dan regenen en dat maakt de kans op files groter. De ANWB adviseert mensen samen te rijden of met de trein te reizen.
De stad Utrecht heeft woensdag en donderdag geen last van de staking in het streekvervoer. Chauffeurs in de stad vallen niet onder de OV-cao. In andere delen van de regio en Nederland leggen werknemers in het streekvervoer wel hun werk neer.
De streekbussen van Connexxion en ook de sneltram rijden woensdag en donderdag niet buiten de stad. In Amersfoort ligt naast het busvervoer ook de treinverbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen plat.
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 13.000 werknemers in het streekvervoer liepen in april vast. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Ook eisen zij onder meer een betere beloning voor jonge chauffeurs.
Volgens vakbond FNV Bondgenoten voelen de chauffeurs zich misbruikt door de werkgevers. Die zouden door arbeidsonrust te creëren de politiek onder druk willen zetten om meer geld voor het openbaar vervoer uit
te trekken. Als werkgevers problemen hebben met de politiek, moeten zij die aanpakken en niet de werknemers en de reizigers de dupe laten worden, aldus de bond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.