Meer toezicht op loslopende honden in natuurgebieden

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Je hond even lekker los rond laten rennen in een natuurgebied is er binnenkort niet meer bij. Om overlast van loslopende honden aan te pakken, gaat de provincie strenger controleren.
Loslopende honden kunnen de rust van dieren die binnenkort jongen krijgen namelijk flink verstoren: "Reeën en dassen kunnen in paniek raken en door de stress tegen een hek rennen of de weg oversteken. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als er een hond in de buurt is. Dat kost veel energie, die zij daardoor niet kunnen steken in het uitbroeden van eieren", aldus de provincie.

BOETE

Om ervoor te zorgen dat baasjes hun trouwe viervoeters aanlijnen, gaat de provincie de samenwerking aan met onder meer RUD (Regionale Uitvoeringsdienst), natuurbeheerders en landgoedeigenaren. Hondenbezitters die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen, waarvan de hoogte per natuurgebied kan verschillen.
De aanpak van loslopende honden is een van de speerpunten uit het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht. Hierin zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.