Zwijgrecht en onverwachte bekentenis in mega-drugszaak tegen Utrechtse familie

© Politie
UTRECHT - Op de eerste dag van een grote drugszaak tegen de Utrechtse familie G. werd vandaag voornamelijk gezwegen. Zes leden van de familie uit de wijk Lombok staan drie dagen lang terecht op verdenking van grootschalige drugshandel en hennepteelt. De familie zou een internationale drugslijn hebben gerund tussen Nederland, Belgie en Marokko. Ook zouden er voorbereidingen zijn getroffen voor de import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika.
De zoons Mohamed, Hamza, Hakim en Hassan zouden zich met de drugshandel hebben beziggehouden. Naast hennep en hasj zou er ook in cocaïne zijn gehandeld. Vader Benaissa G. wordt verdacht van witwassen van grote geldbedragen, onder meer door de aankoop van twee huizen in Marokko. Volgens het Openbaar Ministerie vormden de zes familieleden samen een criminele organisatie.

ANONIEME BRIEF

De zaak kwam aan het rollen door een anonieme brief waarin de politie in april 2016 werd getipt over de activiteiten van de familie. Maanden onderzoek bevestigde volgens het OM de verdenkingen. Tapgespreken en observatie van de verdachten zorgden voor de eerste bewijzen. Bij doorzoekingen op verschillende adressen werden begin 2017 drugs en grote hoeveelheden contant geld gevonden, een van de zonen werd aangehouden in een hennepkwekerij in België.
In het huis van de ouders bleken op verschillende plaatsen pakken met bankbiljetten te zijn verstopt: in de keuken, de kruipruimte, de schuur en in de schutting. In totaal ging het om een bedrag van zo'n 250.000 euro. Ook op andere adressen waar familieleden woonden werd geldbedragen gevonden waar zij geen aannemelijke verklaring voor hadden. Verder werden hoeveelheden cocaïne en heroïne gevonden en op een adres van zoon Mohamed een vuurwapen.

BEKENTENIS

Zoon Hakim deed een onverwachte bekentenis tijdens de zitting. Al het verstopte geld zou van hem zijn geweest, alles verdiend met hennepteelt in België. Hij zou het stiekem hebben verstopt. Zijn ouders en broers zouden daar niets van hebben geweten. Maar volgens het OM spraken broers in afgetapte gesprekken over het verbergen van 'papier' in het huis. En de moeder zou over de telefoon aan een van haar zoons hebben verteld op welke plek geld was verstopt.
Volgens een getuige werd het geld dat met drugshandel werd verdiend, witgewassen in de zonnestudio van broer Mohamed in de Damstraat. Daar zou volgens deze getuige verder geen kip komen. De medewerkers zouden met contant geld zijn betaald door de vader. Over Hassan vertelt de getuige dat hij in heel Utrecht coke dealde en waarschijnlijk niet werkte, omdat hij altijd naar wiet rook.

MEXICAANS KARTEL

De officieren van justitie verdenken de broers ook van voorbereidingen van de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Daarvoor zouden contacten zijn gelegd in Suriname. In PGP-gesprekken wordt volgens het OM overlegd over de prijs en over de kosten om de coke te verschepen. Verder komen in de berichten Colombianen en een Mexicaans kartel ter sprake en wordt gemeld dat leveranciers alleen vanaf Panama en niet vanaf Ecuador willen verschepen, zegt het OM.
De verdachten weigerden tijdens de rechtszitting iets te zeggen over de verdenkingen aan hun adres. Het klonk voortdurend 'zwijgrecht' en 'verschoningsrecht', zelfs toen de rechter de telefoonnummers wilde controleren. De voorzitter besloot al snel dat verder doorvragen over de details geen enkele zin had en ging in rap tempo door het strafdossier.

POGING DOODSLAG

De verdachten zaten maanden in voorarrest en mochten het proces daarna in vrijheid afwachten. Maar Hakim zit al weer vast op verdenking van poging doodslag op een motoragent. Tijdens een achtervolging door Lombok zou hij hebben geprobeerd de agent door hard remmen op zijn auto te laten botsen. Zelf zegt hij dat hij probeerde te ontsnappen en voor andere auto's moest afremmen. Broer Mohamed zit nu in België vast en was daarom niet in de rechtszaal aanwezig.

STRAFBLAD

De broers zijn allemaal al eerder met politie en justitie in aanraking geweest, maar nooit voor grootschalige drugshandel of iets dergelijks. Geweldpleging en bedreiging zijn de ernstigste zaken die op hun strafblad voorkomen. Vader G. is een aantal jaren geleden vrijgesproken in een kleine witwaszaak en heeft verder evenals zijn vrouw geen strafblad.
Voor de zaak tegen de familie zijn drie dagen uitgetrokken. Dag twee start dinsdag met het requisitoir en de strafeisen van de officieren van justitie, gevolgd door de eerste pleidooien van de verdediging. Volgende week maandag gaan de advocaten daarmee verder en krijgen de verdachten zelf het laatste woord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.