Voor een ochtendje terug naar de Tweede Wereldoorlog: jongeren verzamelen herinneringen

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Wij hebben suikerbieten moeten eten," vertelt Cees Eimers, 79 jaar. "Suikerbieten? Echt waar?" reageert Charissa Snoei, 19, enigszins verbaasd. Ze interviewt Cees over hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde. Hij was tijdens de jaren '40 nog erg jong, maar van de hongerwinter weet hij zich nog veel te herinneren. Charissa is één en al oor. Cees weet nog goed hoe veel honger ze hadden, en dat het stervenskoud was. "En de angst hè, continue. Dat vergeet je niet, zoiets", zegt hij.

INTERVIEWEN OVER DE OORLOG

Charissa en Cees verschillen meer dan zestig jaar in leeftijd. In een klein theaterzaaltje in Overvecht zitten ze de hele ochtend tegenover elkaar. Aan de tafeltjes om hen heen zitten nog meer koppels. Allemaal hebben ze het over de oorlog.
De jongeren verzamelen de verhalen voor een speciale theatervoorstelling. Initiatiefneemster en regisseur Sophie Plekker van STUT Theater is ervan overtuigd dat de geschiedenis met dit format het meest dichtbij komt. "In de klas is leren over de oorlog toch vaak een platte ervaring, uit een boek of van een documentaire," zegt ze. "Maar als je het hoort van iemand die het écht heeft meegemaakt, dan komt het pas binnen wat oorlog echt is". Charissa is het daar roerend mee eens. "Ik realiseer me nu dat de Tweede Wereldoorlog heel veel verschillende verhalen en kanten kent. Eerder dacht ik vooral alleen aan Duitsers en de Jodenvervolging."

HERDENKEN

Cees herinnert zich nog goed hoe zijn oma de suikerbieten klaarmaakte, of hoe de Duitse soldaten in het veld verderop hem en zijn vriendjes wegjaagden. Het zijn dat soort verhalen die indruk maken op de jongeren. Ze schrijven druk mee en stellen af en toe een vraag. In de middag zetten ze alles wat ze gehoord hebben op papier. De komende weken zullen ze de verhalen gieten in een voorstelling.
Zo hoopt het STUT Theater bezoekers van de voorstelling bewust te maken van wat er eigenlijk herdacht wordt op vier en vijf mei. "We mogen ons best wel wat bewuster zijn van dat we hier in vrede kunnen leven," zegt Cees. Charissa knikt: "We maken ons nu vaak druk over van alles en nog wat. Maar door te vertellen en te luisteren over de verschrikkingen van de oorlog kunnen we het één en ander wel in perspectief zetten".
De voorstellingen zijn op vier en vijf mei bij te wonen in het Stefanustheater in Utrecht. De voorstelling hoort bij een landelijk project, waarbij door het hele land artiesten voorstellingen opvoeren na de Dodenherdenking.
Ouderen en jongeren in theaterproject 4 en 5 mei

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.