Rode en witte geraniums geplant op plek bloemenzee Utrecht

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft dinsdag de tienduizenden bloemen, tekeningen en kaarsen op de gedenkplek bij het 24 Oktoberplein weggehaald. Direct erna zijn er rode met witte geraniums, de stadskleuren, geplant.
Gemeentewerkers en enkele politiemensen hielden voorafgaand een minuut stilte bij de bloemenzee die ontstond na de dodelijke tramaanslag. De bloemen worden gecomposteerd. Over wat er met de andere spullen gaat gebeuren, beslissen de nabestaanden later. Ze worden eerst opgeslagen.
"Wij sluiten een periode af. Vergeten zullen we niet. Nooit. Dank voor uw kalmte, betrokkenheid en troostende woorden. We zijn er voor elkaar. We zijn Utrecht" , zei burgemeester Jan van Zanen in een videoboodschap.
Ook het online condoleanceregister van de gemeente Utrecht is nu gesloten. In de afgelopen weken zijn daar bijna 3900 berichten geplaatst. Ook zijn er bijna 3000 online kaarsjes aangestoken. Het condoleanceregister zal aan de nabestaanden worden aangeboden.

ROUWPROCES

Volgens rouwdeskundige Mariken Spuij helpt dit in het rouwproces: "Het is fijn om te zien dat andere mensen met je meeleven. Maar het is wel jouw eigen pijn. De pijn dat je vader of partner is omgekomen bij deze aanslag. Die pijn wordt niet weggenomen door welke steun dan ook. Je moet je eigen pijn zien te verwerken."
Er gaan geluiden om bij de plek waar Gökmen Tanis enkele weken geleden de aanslag pleegde een monument te plaatsen. Een logisch vervolg, vindt Mariken: "Ik denk dat Utrecht hier toch wel in de kern is geraakt. Een monument is dan heel passend. Dit is iets wat we niet willen en niet kunnen vergeten", besluit ze. Voor de gemeente is het nog te vroeg om hierover te beslissen. Ze wil hierop later terugkomen.
Bij de schietpartij op 18 maart werden drie mensen doodgeschoten en raakten drie anderen ernstig gewond. Een van hen overleed later alsnog.
Op de plek bij de boom zijn rode en witte geraniums geplant
Op de plek bij de boom zijn rode en witte geraniums geplant © RTV Utrecht / Peter Huting
Een minuut stilte voor het opruimen van de bloemen
Een minuut stilte voor het opruimen van de bloemen © RTV Utrecht / Peter Huting
Bloemenzee 24 Oktoberplein wordt opgeruimd
Bloemenzee 24 Oktoberplein wordt opgeruimd © RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.