Veel Utrechters verkiesbaar bij Europa-verkiezingen: "Het blijft toch kriebelen"

Agnes Jongerius (in het blauw) gaat voor een tweede termijn als Europarlementariër.
Agnes Jongerius (in het blauw) gaat voor een tweede termijn als Europarlementariër. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Over 44 dagen zijn de Europese verkiezingen en vandaag moeten alle partijen hun kandidatenlijst inleveren. Opnieuw zijn veel Utrechtse politici verkiesbaar. RTV Utrecht sprak met drie vrouwen: een nieuwkomer, een afzwaaier en iemand die hoopt nog langer in Brussel te mogen blijven.
We beginnen met die laatste: Agnes Jongerius. De voormalig vakbondsbestuurder werd geboren in De Meern, verhuisde naar Vleuten en woont nu in Utrecht. Ze kwam in 2014 namens de PvdA in het Europees parlement en staat nu tweede op de lijst. De afgelopen vijf jaar zijn haar uitstekend bevallen. "Omdat ik gezien heb dat wanneer je er hard aan trekt, je nuttige zaken kan doen."
Veelgehoorde kritiek is dat het Europese parlement zo weinig in de melk heeft te brokkelen. Maar dat is niet terecht, vindt Jongerius (58). Ze somt op wat ze het afgelopen halve decennium allemaal heeft bereikt: "Dat collega's die uit Oost-Europa komen gelijk loon krijgen. Dus geen concurrentie om de laagste loonkosten. En dat jonge vaders straks betaald verlof krijgen."
In Brussel kunnen we zeggen dat Mitros aan de slag mag met woningen bouwen boven de sociale huurgrens.
Agnes Jongerius (PvdA)

INSPRAAK

Europa is dus geen tandeloze tijger. Veel 'Utrechtse' problemen kunnen in Brussel worden aangepakt, zegt Jongerius. "Kijk naar woningnood, in heel Europa een thema. In Brussel kunnen we Nederland een duw in de goede richting geven. Dat bijvoorbeeld woningcorporatie Mitros aan de slag mag met woningen te bouwen net boven de sociale huurgrens."
Een van de belangrijkste vragen bij de verkiezingen 23 mei zal zijn: stem je voor of tegen Europese eenwording. Jongerius is duidelijk voor. "Aan de andere kant denk ik ook: Europa zal socialer moeten worden. Anders zal draagvlak voor Europese samenwerking komen te vervallen."

MINEUR

Waar Jongerius hoopt aan te blijven, zit het Europese avontuur erop voor SP-politica Anne-Marie Mineur. Ze is niet meer verkiesbaar. Daarmee komt een einde aan vijf 'tropenjaren' waarin ze wekelijks op en neer reisde tussen Brussel en haar woonplaats De Bilt.
Het waren tropenjaren, maar ik had het absoluut niet willen missen.
Afzwaaiend Europarlementariër Anne-Marie Mineur (SP)
Haar vertrek is min of meer gedwongen, vertelt ze aan RTV Utrecht. "De SP had een ander profiel in gedachten dan waar ik in paste, dus daar hebben ze een andere keuze in gemaakt." Toch twijfelde Mineur zelf of ze überhaupt door wilde gaan als Europarlementariër. "Ik had het absoluut niet willen missen. Ik vond het verschrikkelijk interessant en heb ontzettend veel geleerd. Maar het heeft ook absoluut voordelen om niet tachtig uur per week te werken."
Mineur (midden) tijdens haar eerste Europa-vergadering in 2014.
Mineur (midden) tijdens haar eerste Europa-vergadering in 2014. © ANP
Mineur is al dertien jaar onafgebroken volksvertegenwoordiger. Van 2006 tot 2012 zat ze in de Biltse gemeenteraad en tussen 2011 en 2014 ook in de Utrechtse Provinciale Staten.

WERKWEEK

Net zoals veel Nederlandse Europarlementariërs reisde Mineur (51) iedere maandag net na de ochtendfiles naar Brussel. "De boel komt hier in gang rond de middag. Donderdag is de laatste vergadering en dan ging ik meestal weer naar Nederland." Donderdagavond wordt het politieke gedeelte van Brussel niet meer bevolkt door politici, maar door hun assistenten, zoals adviseurs en fractie-assistenten. "Dan zijn de bazen weg en dansen de muizen op tafel."
Als Mineur dan terug was in Nederland, zat het werk er nog lang niet op. "Dan probeerde ik mijn achterban te spreken en op werkbezoeken te gaan. Als volksvertegenwoordiger moet je natuurlijk ook in Nederland zijn."
Ik vind het fijn dat ik nu meer mantelzorg kan leveren voor mijn ouders.
Anne-Marie Mineur
Wat Mineur nu gaat doen, weet ze nog niet precies. Mogelijk gaat ze "aan de slag met woningcorporaties". "Daar heb ik leuke ideeën over, maar nog niet meer dan dat. Ik vind het in ieder geval heel fijn dat ik meer mantelzorg kan leveren voor mijn ouders."

NIEUWKOMER HAKBIJL

Voor Chantal Hakbijl is de Europese politiek nog een grotendeels onbekend terrein. De 45-jarige Utrechtse staat op plek 7 van het CDA en hoopt voor het eerst verkozen te worden. Mensen die de lokale Utrechtse politiek nauwlettend volgen zouden Hakbijl kunnen kennen; van 2010 tot 2014 was ze namelijk gemeenteraadslid. Na een periode van vijf politiekloze jaren wil ze nu terugkomen. "Uiteindelijk blijft het toch kriebelen, want ik heb overal ideeën bij."
Hakbijl wil zich graag bemoeien met zaken als klimaat, werkgelegenheid en wonen. "Dat zijn problemen die zich in allerlei landen voordoen en die binnen landsgrenzen niet meer op te lossen zijn. Dat was voor mij persoonlijk drijfveer om het vanuit Europa te doen."
De zevende plek op de kieslijst vindt Hakbijl 'echt een hoge plek'. "Het betekent dat ik hard aan de bak moet. Ik ben er enorm gemotiveerd voor." Momenteel heeft het CDA vijf zetels in Brussel. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dat aantal hoger wordt en Hakbijl dus het parlement in mag. "Ik zet me er gewoon volledig voor in. Tegelijkertijd weet ik gezien het aantal mensen dat er nu zit het geen vanzelfsprekendheid is."
Ik ben niet gelovig, dat roept vaak verbazing op.
CDA-kandidaat Chantal Hakbijl
Hakbijl is geen typische CDA'er, zegt ze zelf. "Ik ben echt iemand van de stad. Ik kom veelvuldig in aanraking met stedelijke problematieken. Het is een uitdaging voor het CDA om daar mee om te gaan, de stedelijke leefbaarheid qua milieu en woningmarkt." Ook is Hakbijl niet gelovig. "Dat roept vaak verbazing op."

ANDERE UTRECHTERS

Naast Jongerius en Hakbijl zijn nog veel meer Utrechters verkiesbaar. Zo komen de lijsttrekkers van GroenLinks en ChristenUnie-SGP ook uit onze provincie. Bas Eickhout (42) woont in Utrecht en geldt als groot politiek talent van GroenLinks. Hij is zelfs door de Europese Groenen (overkoepelende partij in het Europees Parlement) naar voren geschoven om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Peter van Dalen (60) uit Houten zit momenteel in het parlement namens ChristenUnie-SGP en gaat 23 mei proberen zijn zetel ook de komende vijf jaar veilig te stellen.
Ook Forum voor Democratie, dat vorige maand verrassend de Provinciale Statenverkiezingen won, doet mee aan de Europese verkiezingen. Vooralsnog lijkt het erop dat daar geen Utrechters op de lijst staan.
Jongerius, Mineur en Hakbijl vertellen op Radio M Utrecht over hun politieke loopbaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.