Kort nieuws: Catharijneconvent kanshebber prijs

REGIO - Het museum Catharijneconvent maakt kans op de titel European museum of the year 2008. Het Utrechtse museum is een van de zes genomineerden voor de prijs die zaterdagavond in Dublin wordt uitgereikt. Directeur Van den Hout is al een paar dagen in Ierland en heeft inmiddels een goed beeld van zijn concurrentie. Van den Hout rekent nergens op, ook omdat verschillende Nederlandse musea de afgelopen jaren al in de internationale prijzen zijn gevallen.
* De gemeente Baarn strijkt straks in een klap 25.000 euro op aan reclame-inkomsten. Er ligt een plan om op Sportpark ter Eem een reclamemast neer te zetten. Woonwarenhuis Nijhof wil op die locatie adverteren vanwege de ligging pal naast de A1. De grond is eigendom van de gemeente; die wil het reclamegeld voor een deel aan de sportverenigingen geven.
* Het openingsfeest van de nieuwe bibliotheek aan het Neptunusplein in Amersfoort is ontsierd door zakkenrollers. Drie bezoekers misten na het feestje hun portemonee. De daders moeten via de achterdeur zijn binnen geglipt en hebben op het kantoor tassen doorzocht. De politie roept getuigen op zich te melden.
* Brand heeft een tuinhuisje verwoest op het volkstuinencomplex in Soest. De politie sluit brandstichting niet uit.
Door het vuur liep een ander tuinhuisje aan de Langeindsche Maatweg schade op. Bij een derde tuinhuisje waren vernielingen aangericht.
* Drie bonnen voor een bromfietser uit Nieuwegein. De 56-jarige man reed gisteren zonder helm over de Noordstedeweg, door rood op de Verhoefweg en weigerde vervolgens te stoppen voor een agent op de Barnsteendrift. Op het Muntplein werd de bromfietser alsnog gepakt; hij mag verder brommen in de cel.
* Visboeren en bakkers in Spakenburg hebben bezoek van de politie gekregen. In totaal werden 52 viskarren en broodwagens gecontroleerd. De politie schreef 27 bekeuringen uit voor overbelasting en mankementen. Een aanhangwagen moest blijven staan omdat die in zeer slechte staat verkeerde.
* In Amersfoort heeft de politie het dievenpad gevolgd van twee jonge dames. Getipt door een beveiliger van Vroom en Dreesmann besloten de agenten in burger de verdachten niet direct aan te houden, maar te volgen.
Nadat de dames van 20 en 23 jaar in verschillende winkels artikelen wisten te stelen en in hun auto laadden ging de politie over tot aanhouding.
* Een deel van Maartensdijk is gisteravond getroffen door een wolkbreuk. Schuren en kelders kregen te maken met wateroverlast na een zware bui. De brandweer heeft enkele kelders en ook winkels droog gepompt; de schade wordt nog getaxeerd.
* Het mooie weer heeft deze week weer een hoop insluipers op de been gebracht. Vooral op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof was het geregeld raak. Dieven kregen daar vrij spel door openstaande deuren en ramen. De politie waarschuwt mensen bij het weggaan altijd ramen en deuren te sluiten.
* De politie Utrecht onderzoekt een autobrand in Leidsche Rijn. Op de Verlengde Houtrakgracht brandde vorige week een auto uit. Twee andere wagens raakten beschadigd. De politie gaat uit van brandstichting is op zoek naar getuigen.
* De politie in Veenendaal heeft twee jonge winkeldieven aangehouden. Twee meisjes van 12 en 13 jaar werden betrapt in een winkel aan de Passage. De kinderen bleken op strooptocht; ze hadden spullen uit verschillende winkels op zak. De zaak wordt via bureau Halt afgehandeld.
* De ochtendspits was vandaag extreem druk met 275 kilometer file. Dat is vijf keer zoveel als normaal op vrijdag. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) zijn de files onder meer het gevolg van de regen.
* De PvdA in Wijk bij Duurstede springt in de bres voor houders van de volkstuintjes aan de Prins Hendrikweg en het Noorderwaardpark. De fractie is tevreden dat het college werk maakt van natuuraanleg. De volkstuinders ook, maar ze zijn bang dat hun grond vroeg of laat ook natuurgebied wordt.
* De komst van een grote kunstijsbaan in Amersfoort zal de Vechtsebanen in Utrecht vrijwel geen klanten kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de schaatsbond, KNSB. De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor elf kleinere banen in het land, zoals bij Veenendaal.
* Minister Eurlings van Verkeer wil nog geen maatregelen nemen tegen de geluidsoverlast van knooppunt Hoevelaken. Omwonenden klagen al jaren over het verkeer, maar volgens Eurlings blijft het lawaai binnen de norm, schrijft het AD Amersfoortse Courant.
* Houten heeft dringend behoefte aan meer horeca. Volgens de gemeente kunnen er tientallen restaurants en cafés bijkomen. De teller staat nu op 57. Houten is de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar het aantal bedrijven om te eten, drinken en slapen bleef achter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.