Provincie kiest voor grote Vechtgemeente

REGIO - De Provinciale Staten zijn akkoord met een grote gemeente in het Utrechtse deel van het Groene Hart. Daarmee is een belangrijke hobbel in het samengaan van De Ronde Venen, Abcoude, Loenen en Breukelen genomen.
Voorwaarden zijn wel dat de nieuwe gemeente het landelijke karakter zal behouden en dat gekeken wordt hoe het openbaar vervoer de kernen onderling met elkaar kan verbinden. Werknaam van de nieuw op te richten gemeente is Vecht en Venen.
In Breukelen en Loenen is er teleurstelling. Loenen wil het liefst zelfstandig blijven en Breukelen gaf de voorkeur aan een fusie met alleen Loenen. De burgemeesters van deze gemeenten waren bij de stemming aanwezig maar wilden geen reactie geven.
Doel van de herindeling is versterking van de bestuurlijke kracht. Ronde Venen, Breukelen, Loenen en Abcoude moeten dan één grote Groene Hartgemeente gaan vormen en zullen dan circa 66.000 inwoners tellen.
Maarssen is met bijna 40.000 inwoners sterk genoeg om zelfstandig te blijven.
De Gedeputeerde Staten gingen in maart al akkoord met de vorming van een grote Vechtgemeente. Nu gaat het voorstel naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken die het in een wet gaat vatten. Daarmee moet het nationale parlement nog akkoord gaan.
Mogelijk dat er procedurefouten zijn gemaakt, en dan moet ook de Raad van State zich over de herindeling buigen.
Als alle procedures met succes worden afgerond, kan de nieuwe gemeente in 2010 een feit zijn.

Wethouder Sjaak Dekker van De Ronde Venen is blijmet herindeling
Provinciale Staten stemt voor grote Vechtgemeente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.