Nieuwe ov-staking lijkt onafwendbaar

REGIO - Examenleerlingen en andere reizigers in het streekvervoer moeten voor dinsdag, woensdag en donderdag ernstig rekening houden nieuwe stakingen van ontevreden buschauffeurs.
Maandagmorgen bleek dat de werkgevers Connexxion, Arriva en Veolia niet ingaan op een nieuwe uitnodiging van de bonden voor overleg. Een woordvoerster van de werkgevers liet weten dat zij graag willen onderhandelen, maar "op deze manier heeft het geen zin". FNV Bondgenoten nodigde de werkgevers uit voor nieuwe onderhandelingen, die maandagmorgen om 12.00 uur zouden beginnen. Dat gesprek is nu dus ook van de baan.
De werkgevers verwijten FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de sector, dat deze geen enkele beweging wil maken en dat er daardoor geen ruimte is voor nieuwe cao-onderhandelingen.
Omdat deze week de schoolexamens beginnen, rijden de bussen de komende dagen wel in de spits. Chauffeurs stempelen geen strippenkaarten en controleren niet op vervoersbewijzen en in feite is het busvervoer dus gratis.
Voor 07.00 uur, tussen 09.00 en 16.00 uur en vanaf 19.00 uur staan de bussen stil. Ook de trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijdt dan niet. Als er na volgende week nog geen cao-akkoord is, wordt de week daarop opnieuw drie dagen gestaakt.
In sommige delen van het land rijden de bussen wel, omdat de chauffeurs daar onder een andere cao vallen. Dat geldt voor het openbaar vervoer in de vier grote steden en Dordrecht, de Achterhoek en een deel van Friesland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.