Meer plantjes op Utrechtse daken

UTRECHT - De Utrechtse GroenLinks-wethouder Giesberts wil grootschalige geveltuinen en groene daken in de stad.
Beplanting op daken kan gebouwen isoleren en bespaart veel energie en daarmee uitstoot van broeikasgassen. In de winter houden de plantjes warmte vast en in de zomer houden ze de binnentemperatuur juist laag. Het idee is tijdens de commissievergadering ingebracht door GroenLinks-fractievoorzitter Mos en overgenomen door het college.
Mos op het dak vangt bovendien fijnstof uit de lucht en neemt veel regenwater op, zodat het rioleringsstelsel minder snel overbelast raakt bij hevige regenbuien, stelt Giesberts. Naast groene daken moeten in de stad ook meer grootschalige geveltuinen komen. Gevelgroen vangt ook veel fijnstof uit de lucht en zorgt ook nog voor een meer kleurrijke stad.
In steden als Groningen en Rotterdam krijgen particulieren al een kleine subsidie per vierkante meter daktuin die zij aanleggen. Of Utrecht ook met een dergelijke financiële vergoeding komt is nog onduidelijk. Voorlopig gaat het waarschijnlijk vooral om daken van gemeentelijke gebouwen, scholen en sportaccommodaties.
Wethouder Giesberts komt voor de begrotingsbehandeling met een plan voor de geveltuinen. Het dakgroen komt pas later aan de orde, omdat Giesberts eerst inzicht wil hebben in de eventuele technische beperkingen van het idee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.