Heuvelrug bezuinigt fors: bibliotheken dicht en verkoop burgemeesterswoning

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
DOORN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat elk jaar 5,6 miljoen euro vrijspelen om de begroting sluitend te krijgen. Een van de opmerkelijkste maatregelen is de verkoop van de ambtswoning, waar burgemeester Frits Naafs nu in woont. In totaal gaat er 110 miljoen euro rond in de gemeente per jaar.
De Heuvelrug kampt al langer met een moeilijke financiële positie. De schuld is hoog, 160 miljoen euro. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in nieuwe scholen, een gemeentehuis en tunnels. Daarom was tijdens de verkiezingen al duidelijk: de gemeente kan moeilijk investeren in nieuwe dingen. Nu stelt het college voor om op veel punten te bezuinigen. Ze moeten "scherpe keuzes maken voor een duurzame toekomst".
De bezuinigingen nu moeten ook omdat er tegenvallers in het sociaal domein zijn gekomen: "In het sociaal domein hebben we meer uitgaven, bijvoorbeeld op jeugdzorg", zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). Daarnaast gaf het Rijk acht ton minder subsidie. Morgenavond praat de gemeenteraad erover en die moet uiteindelijk de knoop doorhakken. In november zal blijken of het onderstaande bezuinigingpakket door gaat.

HOGERE BELASTINGEN

De ambtswoning van de burgemeester levert eenmalig 1,5 miljoen euro op. Maar structureel kost het de gemeente 13.000 euro minder per jaar. Een ambtswoning is in veel gemeentes al niet meer standaard. De Heuvelrug discussieerde er eerder over, maar besloot toen dat zolang Naafs burgemeester is de ambtswoning blijft. Nu vervalt die dus toch.
Meest opmerkelijk is de verhoging van de OZB. De VVD zit in het college en voerde campagne voor verlaging van de belasting op de onroerende zaak. Het college stelt nu voor de OZB met 14,5% te verhogen. Dat levert ruim 1,5 miljoen euro op per jaar. De Utrechtse Heuvelrug is al één van de gemeentes met de hoogste woonlasten, met ruim 900 euro per jaar.

GEBOUWEN DICHT

Het consultatiebureau in Amerongen en Driebergen moet worden gesloten, die in Maarn was al dicht. Alleen Doorn blijft dan open in de gemeente en dat levert 60.000 euro besparing op. De bibliotheken in Maarn en Amerongen moeten ook dicht, dat bespaart uiteindelijk ruim een ton in 2023. En de hondenbelasting gaat omhoog met 20%, dat levert 60.000 euro op.
Ook een bezuiniging op renovatie en nieuwbouw van scholen. Pas als scholen écht aan een opknapbeurt toe zijn, wordt er aan geklust. Ook wordt er bezuinigd op de wegen: nieuwe projecten worden niet opgestart. Op de Heuvelrug hopen inwoners dat de Donderbergrotonde in Leersum een fietstunnel krijgt en de N227 in Doorn wacht al jaren op renovatie.

TOERISME

Verder wil de Heuvelrug minder gaan betalen voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, minder betalen voor het landschapsbeheer in het Kromme Rijngebied en door een hogere toeristenbelasting de bijdrage voor het Regionaal Bureau voor Toerisme te dekken. Die moet bijna 60 cent omhoog per persoon per nacht. Ook mensen met een stacaravan of chalet betalen meer: 14,5%.
Ook moet er bezuinigd worden op de dorpscoördinatoren, de aanspreekpunten in de dorpen. Er gaat 20% van de cultuursubsidies af, de planten gaan uit de gemeentetuin en er wordt gras geplant en de receptioniste in het gemeentehuis verdwijnt. De Heuvelrug stopt ook met de bijdrage aan de milieustraat op Remmerden, die ze samen met de gemeente Rhenen gebruikt om afval weg te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.