Familie overleden Dascha Graafsma wil heropening onderzoek

© Facebook Team Dascha Onderzoek - TDO
HOLLANDSCHE RADING - De familie van Dascha Graafsma wil dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de dood van Dascha. Dat blijkt uit een nieuw rapport van TDO (Team Dascha Onderzoek), een particulier onderzoeksteam.
Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading overleed in november 2015 op 16-jarige leeftijd. Ze kwam in Hilversum onder een trein na een avondje stappen. Het OM denkt niet aan een misdrijf en hintte eerder op zelfdoding. De familie van Dascha is het daarmee oneens en had een eigen onderzoeksteam ingeschakeld.
Ons rouwproces is verstoord en het litteken blijft open
Ouders Dascha Graafsma
Volgens de onderzoekers is de conclusie van de zelfdoding veel te snel getrokken: "De machinist (van de trein die haar aanreed, red) heeft, tegen de protocollen in, zijn cabine verlaten om met de conducteur de PI (Plaats Incident) met eigen ogen te bekijken. Uit onze bevindingen blijkt dat het aannemelijk is dat de machinist beïnvloed is door wat hij daar aantrof en heeft gezien. De politie behandelde het dossier, ondanks deze twijfelachtige verklaring, gelijk als een zelfdoding en heeft dus op basis van enkel deze verklaring veel onderzoeksstappen laten liggen en/of gemist", aldus het rapport.
In het rapport worden meer conclusies getrokken. Zo blijkt uit het onderzoek van TDO ook dat Dascha op de betreffende avond geen noemenswaardige verdovende middelen en/of geneesmiddelen heeft gebruikt. Wel had ze een hoog alcoholpromillage in haar bloed.

OM GAAT RAPPORT BESTUDEREN

Het rapport is vanochtend aangeboden aan de politie op het bureau in Hilversum. Het Openbaar Ministerie laat vanmiddag weten het rapport te gaan bestuderen. "Gelet op de inhoud van het rapport vraagt de familie om heropening van het onderzoek. Politie en OM zullen dit rapport in het licht van die vraag zorgvuldig bestuderen."

OUDERS DASCHA

De ouders van Dascha hebben het voorwoord van het rapport geschreven. Daaruit blijkt dat ze snakken naar duidelijkheid rondom de dood van hun dochter. "Het gaat om ons kind. Ons rouwproces is verstoord en het litteken blijft open. Niet omdat de waarheid moet zijn zoals wij dat willen, maar dat uit feiten en bevindingen is gebleken dat door een te snelle afronding van het politiedossier waarheidsvinding in de weg heeft gestaan", schrijven ze.
"Wij beschikken niet, ondanks de brede steun, over de middelen en bevoegdheden om op een sluitende manier het onderzoek volledig te kunnen maken. Daarvoor staan de regels in de weg. Een voortdurend duivels dilemma. Een heropening van het officiële onderzoek zien wij als het enig mogelijke en redelijke vervolg op het TDO-rapport."
Het onderzoeksteam brengt hun bevindingen ook onder de aandacht van de Tweede Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.