RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist celstraffen tegen Utrechtse drugsfamilie

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen variŰrend van een jaar tot bijna zes jaar tegen zes leden van een Utrechtse familie. Vader, moeder en vier zoons worden verdacht van internationale drugshandel en witwassen. Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat daarbij onder meer werd samengewerkt met een Chinese bende.

De zoons, die alle vier een flink strafblad hebben, handelden volgens justitie in softdrugs en harddrugs. Hun ouders zouden daarvan hebben geweten en lieten het drugsgeld verstoppen in hun huis. Daar bleek ruim 270.000 euro te zijn verborgen op verschillende plaatsen. Ook zouden de ouders hebben meegewerkt aan het witwassen van drugswinsten. Het OM beschouwt de zes gezinsleden als een criminele organisatie.

DRIJVENDE KRACHT

De zwaarste strafeis, vijf jaar en negen maanden cel, is voor de oudste zoon. Hij was volgens het OM de sturende kracht en organisator achter de drugshandel en hield zich daarnaast ook bezig met hennepteelt. Via zijn zonnestudio in de Damstraat in de Utrechtse wijk Lombok zou geld zijn witgewassen. De zonnebanken kostten ruim 80.000 euro, waarvan 65.000 euro contant zou zijn betaald. Volgens een getuige kwamen er maar weinig klanten.

De een na oudste broer hoorde vier jaar en een maand gevangenisstraf tegen zich eisen, onder meer voor in- en verkoop van soft- en harddrugs en witwassen. Volgens het OM was hij samen met de oudste bezig met het voorbereiden van de import van een partij coca´ne vanuit Zuid-Amerika. Daarvoor zou contact zijn gelegd met een Mexicaans drugskartel.


VERNIELING CEL

De derde broer krijgt vier en half jaar gevangenisstraf, als het aan het OM ligt. Hij hield zich bezig met hennepkwekerijen in BelgiŰ en zou samen met zijn jongste broer betrokken zijn bij de verkoop van een partij vijf kilo coke. Ook zou hij een arrestantencel hebben vernield en tijdens een achtervolging hebben geprobeerd een motoragent te laten crashen. Toen hij uiteindelijk werd aangehouden bleek hij een handeldsvoorraadje coca´ne en hero´ne bij zich te hebben.

Tegen de jongste broer eist het OM vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zou zich vooral hebben beziggehouden met de verwerking van harddrugs en de straatverkoop. Daar zou hij in Utrecht een brede klantenkring mee hebben opgebouwd. Het voorwaardelijk deel van de eis is bedoeld om hem te bewegen zijn leven te beteren. Voor de oudere broers vreest het OM dat de kans groot is dat ze opnieuw in de fout gaan.

VERSTOPT DRUGSGELD

Tegen de moeder van het gezin eist het OM twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zij zou het geld van haar zoons hebben beheerd en hebben geweten dat het met drugshandel was verdiend. Verder stonden twee appartementen in Marokko, die volgens het OM met crimineel geld zijn gekocht, op haar naam.

Tegen de vader van het gezin eist het OM de laagste straf: een jaar cel, waarvan 320 dagen voorwaardelijk. Als de rechter dit volgt, zou hij na aftrek van voorarrest op vrije voeten blijven.


De zaak gaat na vandaag nog even door. Maandag 15 april houden de laatste advocaten hun pleidooi en krijgen de verdachten uiteindelijk het laatste woord. Omdat het een grote en complexe zaak is, doet de rechtbank pas over twee maanden uitspraak: op woensdag 12 juni 13.00 uur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht