Ouders Montessori kinderopvang Bilthoven: "Wij liepen tegen een muur aan"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De oudercommissie van de kinderopvang in Bilthoven was al jaren bezig om de kwaliteit van de opvang aan te kaarten bij de leiding, maar kreeg nul op het rekest. Dat blijkt na gesprekken met een ouder die jaren lid is geweest van de oudercommissie. "De leidsters waren fantastisch, ze hadden de pech dat ze niet zo'n goede werkgever hadden."
De Montessori kinderopvang in Bilthoven hoort vanavond of het weer open mag. Sinds vorige week is de opvang gesloten, omdat het niet voldoet aan de eisen van de wet. De GGD regio Utrecht heeft na een controle het advies gegeven aan de gemeente om tot sluiting over te gaan. Al sinds 2016 is er verscherpt toezicht en heeft de leiding opdracht gekregen de gebreken te verhelpen. Gisteren bleek dat er bij meer opvangcentra van het bedrijf gebreken zijn.
De leidsters zaten soms met tranen in de ogen, omdat ze door de organisatie niet netjes behandeld werden
Lid Oudercommissie

RUG TEGEN MUUR

Wilbert Kleinendorst heeft van 2015 tot oktober 2018 in de oudercommissie gezeten van de Montessori kinderopvang in Bilthoven. Vier jaar lang heeft de oudercommissie gepleit voor het opknappen van de tuin bij de kinderopvang, want dat was hard nodig. "We moesten dan steeds terug naar de hoofdleidster, maar die stond ook met de rug tegen de muur. Ze had wel de verantwoordelijkheid, maar geen mandaat." Op een gegeven moment zijn de ouders zelf met hun gereedschap naar het schoolplein gegaan om de bankjes te repareren, omdat er geen nieuwe kwamen.

PERSONEEL

Over de leidsters zijn de ouders over het algemeen tevreden. "In de tijd dat mijn twee dochters op de kinderopvang zaten, zaten leidsters soms met tranen in de ogen, omdat ze door de organisatie niet netjes behandeld werden", vertelt Kleinendorst.
Een groot probleem bij de kinderopvang is het personeelstekort. Uit de rapporten van de GGD regio Utrecht blijkt dat met regelmaat te weinig beroepskrachten op de groep stonden. De gemeente heeft keer op keer opgelegd dat de organisatie dat moest verbeteren, maar het bleef een terugkerend probleem. Tot zestien keer toe heeft de gemeente De Bilt een last onder dwangsom opgelegd en drie keer een bestuurlijke boete, omdat de Montessori kinderopvang zich niet aan de regels hield.

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

In het rapport van de GGD regio Utrecht van juli vorig jaar is ook te lezen dat een leidster grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond bij een kind op de kinderdagopvang in Bilthoven. Ouders hadden hun zorgen geuit over hun zoon. Wat er precies is gebeurd staat niet in het rapport. De GGD heeft na een officiële klacht van de ouders onderzocht of de kinderopvang de juiste procedures heeft gevolgd na de melding. De conclusie van de GGD is dat het protocol niet in werking is gezet en dat moet wel op het moment dat een medewerker zich mogelijk schuldig maakt aan mishandeling van een kind. De leiding van de kinderopvang in Bilthoven zegt in een reactie in het rapport de signalen wel degelijk zeer serieus te hebben genomen: "niet alleen voor het kind in kwestie, als ook voor de medewerkers die beschuldigd worden."

ADMINISTRATIE

Volgens meerdere ouders was de administratie ook niet op orde bij de kinderdagopvang van Kidsplus. Niet alleen in Bilthoven, maar ook bij andere vestigingen. Zo werd aan het eind van het jaar een factuur met een correctie voor het hele jaar verstuurd. Kleinendorst: "Er klopte vaak niets van. Ik kreeg een factuur voor 500 euro. Die heb ik niet betaald. Ik ben naar de hoofdleidster gegaan, maar die kon er niets mee. Na een maand of twee kreeg ik opeens een creditfactuur van 500 euro."
Hij is niet de enige. Pegita Linger heeft haar kinderen op de kinderdagopvang in Nieuwegein. Over de opvang is ze tevreden, maar het is keer op keer mis met de factuur. Nu na 3,5 jaar soebatten zegt ze nog steeds 4000 euro te krijgen van de Montessori kinderopvang. "Er klopt niets van en ik neem dan contact op met de hoofdbegeleidster en zij zegt dat ze het niet kan inzien. Ze hebben hun zaakjes niet op orde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.