RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht start proef: geen pasje meer voor ondergrondse vuilcontainers

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat kijken of de pasjes voor de ondergrondse afvalcontainers in de ban kunnen worden gedaan. Afgelopen november werd hierover in de raad al een motie aangenomen. Nu ligt er een plan klaar om ondergrondse vuilcontainers open te stellen. De gemeente wil met deze pilot kijken of de pasjes daadwerkelijk als overbodig kunnen worden beschouwd.

Van de nu al 1.500 open ondergrondse containers in de stad worden er een aantal geselecteerd die gemonitord gaan worden. Dat gaat vooral gebeuren met ondegrondse containers die in de buurt van bedrijven staan, omdat het storten van bedrijfsafval de voornaamste reden is om de bakken af te sluiten met een pasje. De bedrijven moeten namelijk zelf een contract afsluiten met afvalinzamelaars en daarvoor betalen.

Tot de zomer zal er bij de geselecteerde afvalbakken handmatig gesorteerd worden en en per zak wordt vastgesteld of het bedrijfsafval, huishoudelijk afval of niet definieerbaar is. In de zomer moet het onderzoek afgerond zijn.

ERGERNISSEN

Afgelopen november werd duidelijk dat het gebruik van de pasjes tot veel ergenissen leidt omdat ze regelmatig niet werken. Ook zouden de ondergrondse containers vaak vol zijn. Een raadsmeerderheid gaf daarom aan van de pasjes af te willen, zodat iedereen zonder problemen van zijn afval af kan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht