Politieke Podcast Utrecht: Lot van Hooijdonk beschadigd en windmolens Rijnenburg

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) heeft een flinke deuk in haar imago opgelopen door het gedoe rond de aanleg van de tram naar De Uithof. Dat is de algemene conclusie van vier volgers van de Utrechtse politiek in de eerste politieke podcast van RTV Utrecht.
Tom Staal, journalist voor Geen Stijl, Diane Hoekstra verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad en Arjan Kleuver, oud-raadslid voor D66 vormen het panel voor deze podcast. Onder aanvoering van journalist Marc van Rossum du Chattel nemen zij de Utrechtse raad en het college de maat over de afgelopen tijd.
De politieke podcast Stadhuisplein Utrecht is hieronder te beluisteren. De tekst gaat verder onder de podcast.
Tom Staal is het meest uitgesproken, hij vindt dat Van Hooijdonk had moeten opstappen: "Er was ooit een tijd dat als je een motie van wantrouwen aan je broek kreeg, en de hele oppositie die steunde hem, dat je dan de eer aan je zelf hield. Dus ik vind het helemaal geen ontzag, ik vind het een schoffering van de democratie, dat als zo weinig mensen nog vertrouwen in je hebben, dan moet je de eer aan jezelf houden en wegwezen."
In de podcast praten de vier politieke volgers over het tramdebacle, maar ook over het zogenoemde energielandshap in de polder Rijnenburg en over de opwaardering van de Noordelijke Randweg.
Diane Hoekstra legt de vinger op de zere plek bij het debat over de windmolens in Rijnenburg. De inspraak op de plannen lijkt een schijnvertoning: "Het is in ieder geval wel zo dat het participatieproces tot zover door heel veel bewoners is afgedaan als een schijnvertoning. Er zijn ook al mensen opgestapt, die in een soort uitwerkgroep meededen, opgestapt omdat ze alleen maar het gevoel hadden dat het voor de bühne was."
Arjan Kleuver heeft in het verleden zijn stem gegeven aan het plan om De Uithoftram aan te leggen. Hij ligt niet wakker van het feit dat de aanleg een fiasco werd, te laat klaar en veel duurder dan gepland: "Het zou heel schijnheilig zijn als ik daar 'ja' op zou zeggen, want nee ik lig daar niet wakker van. Wat je wel voelt na twaalf jaar politiek is wel verantwoordelijkheid. Je ziet dingen die gedaan zijn. Ik heb nooit getekend voor onduidelijke financiële constructies. Dat doet geen enkel raadslid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.