Geweld, vechtpartijen en bedreigingen op het Kameraplein in IJsselstein

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - In de wijk IJsselveld-Oost in IJsselstein spelen spanningen en conflicten met grote impact op de leefbaarheid in de buurt. Dat schrijft de gemeente IJsselstein in een raadsvoorstel om de problemen in de wijk op te lossen.
De gemeente beschrijft problemen in de wijk waar zo'n vijftig kinderen en jongeren van verschillende leeftijden en achtergronden bij betrokken zijn. Er zouden incidenten plaatsvinden als geweld, vechtpartijen, pesten, bedreigingen en intimidaties.
Ik wil dat mijn dochter voor zes uur 's avonds thuis is
Bewoner Kameraplein
Vooral op en rond het Kameraplein zouden de problemen groot zijn. Het plein, omringt met appartementen en een parkeerplaats in het midden, oogt op klaarlichte dag rustig. Bewoners zeggen de woorden van de gemeente wel te herkennen. Ze willen er niet veel over kwijt omdat ze bang zijn dat de jeugd bij hen verhaal komt halen. "Als je er wat van zegt, ben je het haasje", vertelt een bewoonster. "Er zijn vaak grote groepen jongeren waar je dan met een grote boog omheen loopt. En tegen mijn dochter zeg ik eigenlijk altijd dat ze voor zes uur 's avonds thuis moet zijn."
Bewoners beschrijven situaties waarbij de jongeren schreeuwen en schelden naar voorbijgangers. "Je moet er vooral niet op reageren anders krijg je nog meer lelijke woorden naar je hoofd."
Dit conflict is dermate geëscaleerd dat de huidige inzet en aanpak niet meer voldoet. Daarom wordt een interventie voorgesteld in de vorm van een zogenoemde XL-interventie.
Uit raadsvoorstel gemeente IJsselstein

INTERVENTIE XL

Donderdag wordt het plan om de overlast in de wijk en vooral rond het Kameraplein op te lossen door de gemeenteraad behandeld. In het raadsvoorstel is te lezen: "Dit conflict is dermate geëscaleerd dat de huidige inzet en aanpak niet meer voldoet. Daarom wordt een interventie voorgesteld in de vorm van een zogenoemde XL-interventie." Dat houdt in dat er mediation-gesprekken moeten plaatsvinden. Ook moeten kwetsbare gezinnen begeleiding krijgen.
Verder wil de gemeente zoveel mogelijk organisaties betrekken bij de aanpak van de overlast. Organisaties als het onderwijs, een sociaal team, sportverenigingen en de kinderopvang moeten er samen voor zorgen dat het voor kinderen en jongeren duidelijk is dat overal dezelfde gedragsregels gelden. "Dat agressie en geweld niet getolereerd worden en dat conflicten vreedzaam opgelost worden."
Als we de bewoners vragen naar de aanpak van de gemeente zeggen ze niets te weten van de plannen. Of het een oplossing is voor de overlast dat valt volgens hen nog te bezien. "Ze proberen de overlast al jaren op te lossen, maar het lukt ze nog altijd niet."

REACTIE GEMEENTE

Het raadsvoorstel wordt als een hamerstuk behandeld in de raad. Volgens de fractievoorzitter van de VVD in IJsselstein is iedereen er in de raad namelijk wel over uit dat de situatie moet worden aangepakt, ChristenUnie comissielid Christiaan Boiten beaamt dat. In een eerdere commissievergadering laat wethouder Bernd Roks (VVD) weten dat de situatie moet worden aangepakt. "We willen allemaal een veilige samenleving. We kunnen het niet zo laten zoals het nu is. We moeten zorgen dat de waarden en normen in onze samenlevingen zo blijven zoals we ze nu hebben." Na een jaar zal de aanpak worden geëvalueerd.
Bij navraag voor een toelichting van de gemeente op de plannen krijgt RTV Utrecht geen reactie van wethouder Bernd Roks, wel een statement van burgemeester Patrick van Domburg: "De problemen worden met name veroorzaakt door kinderen die er 'spelen'. De onderliggende oorzaak lijkt te liggen in een rivaliteit tussen culturen. Er zijn kinderen die grens overschrijdend gedrag vertonen. Naar andere kinderen maar ook naar volwassenen. Dit is meer dan schelden en af en toe een robbertje vechten. Wij horen berichten over intimidatie en bedreigingen. Het blijkt dat er ook ouders zijn die hier aan mee doen. Er is een angstcultuur ontstaan, waarop ouders besluiten hun kinderen niet meer naar buiten te sturen om te spelen. Dit is onacceptabel en wij zetten vastberaden in om er voor te zorgen dat kinderen weer onbevangen buiten kunnen spelen."
Het college van IJsstelstein vindt de Xl-interventie een extra maatregel op jeugdhulptrajecten die al lopen.

KOSTEN

De kosten voor een XL-mediation traject zijn volgens de gemeente 13.900 euro. Om de huidige aanpak nog verder uit te breiden is 4.500 euro nodig. Dat betekent een totale investering van 18.400 euro. Twee organisaties, woningcorporatie Provides en welzijnsstichting Pulse willen 3000 euro hiervan bekostigen. Daarom zullen de kosten van de gemeente uitkomen op een eenmalige bijdrage van 15.400 euro.
IJsselstein: geweld, vechtpartijen en bedreigingen op het Kameraplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.