Film over Utrechtse ijssalon Venezia, crowdfundingsactie van start

UTRECHT - Er is een documentaire op komst over familiebedrijf Venezia in Utrecht. De ijsmakers zitten al 91 jaar in de stad. Het is de bedoeling dat de film begin volgend jaar te zien is op RTV Utrecht.
De documentaire vertelt het verhaal van de Italiaans-Utrechtse familie De Lorenzo aan de hand van bijzonder archiefmateriaal. Ook worden de familieleden gevolgd in hun huidige bestaan, waarin ijs nog steeds de hoofdrol speelt.

HERINNERING

Johan van Kempen is de producent van de documentaire Venezia, die wordt geregisseerd door Monique Lesterhuis. "IJssalon Venezia doet menig hart van de Utrechter sneller kloppen, en dat al tientallen jaren", stellen ze. "Italiaans ijs hoort voor mij bij de vakanties van vroeger in Italië. Ik nam altijd citroen, zoals veel Nederlanders", aldus Lesterhuis.
Het is voor haar onlosmakelijk verbonden aan mooie herinneringen. "De zon, het Gardameer en vrolijke, luidruchtige Italianen. Toen ik in Utrecht ging studeren was Venezia al jaren een begrip: 's zomers ijs en 's winters bontjassen. Dat er aan dat ijs zo'n fascinerende geschiedenis zit, realiseerde ik me toen ik kennismaakte met de familie De Lorenzo, een familie waarover zoveel te vertellen valt dat ze een eigen film verdienen."

CROWDFUNDING

Om het filmproject rond te krijgen is een crowdfundingsactie gestart. Een deel van het productiebudget voor Venezia is toegezegd door de gemeente Utrecht, het K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provinciaal Utrechts Genootschap en Kees Eijrond Fonds.
"Wij zijn erg blij met alle steun maar het is helaas nog niet genoeg om te kunnen starten, vandaar de crowdfundingactie die tot begin mei loopt", laat de producent weten. De teller stond dinsdagmiddag op 2500 euro. Er is zeker 7.000 euro nodig.

HISTORIE

Al in 1928 kwam de grondlegger én bedenker van de naam 'ijssalon', Guido de Lorenzo, vanuit Italië naar Nederland. Zijn ijscokar was al snel een doorslaand succes en hij begon een winkel in de Voorstraat. In 1971 kwam de zaak in handen van zijn zoon. Hij breidde Venezia uit met een salon op de Oudegracht. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer bij Venezia. Dochter Romana de Lorenzo nam de zaak in 2003 over.
Venezia aan de Oudegracht in 1983.
Venezia aan de Oudegracht in 1983. © Het Utrechts Archief
Venezia had tientallen jaren een populaire salon aan de Voorstraat. In 2011 werd de zaak gesloten. Het bijzondere interieur van de ijssalon staat nu opgeslagen bij het Openluchtmuseum in Arnhem om deel te gaan maken van een Italiaanse ijssalon die daar moet openen. Venezia heeft in Utrecht nu een populaire kraam op de Jansbrug bij de Oudegracht.
Lesterhuis werkte als researcher en regisseur aan tal van documentaires. Voor de film 'De Tegenprestatie' won ze in 2015 als co-regisseur een Gouden Kalf. Enkele jaren geleden regisseerde ze het door RTV Utrecht uitgezonden drieluik 'Grootse ondernemers in hartje Utrecht'. De filmmakers hebben ook een promo laten maken voor de film met de Utrechtse tv-presentator Joris Linssen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.