Sluiting bibliotheken Maarn en Amerongen door bezuinigingen 'niet de goede weg'

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - "Er moeten wel keuzes gemaakt worden, maar een bieb sluiten is niet de juiste keuze", zomaar een reactie van een Ameronger voor de deuren van de bibliotheek. De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet bezuinigen en wil daarom de bieb in het dorp sluiten.
Utrechtse Heuvelrug stelt een heel pakket aan bezuinigingsvoorstellen voor aan de raad. In totaal moet 5,6 miljoen euro minder uitgegeven worden op de begroting van 110 miljoen. Dat wil het college onder meer doen door bibliotheken in Maarn en Amerongen te sluiten, consultatiebureaus in Driebergen en Amerongen dicht te doen en de ambtswoning van burgemeester Frits Naafs te verkopen. Ook gaan de onroerende zaakbelasting, toeristenbelasting en hondenbelasting omhoog. In november stemt de raad over het plan.
De bezuinigingen zijn nodig door een tekort van 6 miljoen per jaar in de zorg, vooral de jeugdzorg. Daarnaast heeft de gemeente flink geïnvesteerd de afgelopen jaren. De schuld is opgelopen tot 157 miljoen euro en die moet ook afbetaald worden.

NAAR

Maar de reacties in Amerongen op de mogelijke sluiting van de bieb zijn niet mals: "Ik vind het eigenlijk heel erg naar", zegt een mevrouw die boven de bibliotheek woont. "Het is makkelijk zo hier beneden en het hoort bij een dorp. Ik ken heel veel mensen die hiernaartoe gaan." Binnen vertellen de biebmedewerkers dat het een "shock" was toen ze het nieuws hoorden. Het multifunctionele gebouw 'De Allemanswaard' begon net te lopen als huiskamer van het dorp, vertellen zij.
Ik ben er van overtuigd, dat dat niet de goede weg is
Directrice Bibliotheek Z-O-U-T
In het gebouw zit een sporthal, café, het consultatiebureau en de bieb. Veel schoolkinderen sporten er en halen vervolgens een boek op. "Daar zijn heel veel leuke grappige kinderboeken", zegt een jongetje glunderend. Zijn moeder: "We hebben flink geïnvesteerd in lezen en taal bij hem. Hij had moeite met spreken, vanwege oorproblemen. Het is gewoon een naar idee als dat niet meer kan". Het jongetje vult aan: "Dat zou rot zijn".
De bibliotheek wordt geëxploiteerd door Z-O-U-T. Zij beheren ook biebs in Wijk, Rhenen en Renswoude. De directrice wil niet uitgebreid reageren, ze zijn nog in gesprek met de wethouder voor andere mogelijkheden dan sluiting. "Ik ben er van overtuigd, dat dat niet de goede weg is", zegt directrice Mariet Wolterbeek.

KEUZES

Ook twee GGD-locaties worden dus met sluiting bedreigd: die in Driebergen en Amerongen. Maar GGD Regio Utrecht reageert daar niet op. Ze verwijzen door naar de gemeente. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) legt het simpel uit: "Het is net als thuis. Je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt. We hebben een uitgestrekte gemeente met een hoog voorzieningenniveau. Maar het valt best tegen daarin te snijden."
Het is niet zo dat de burgemeester volgende week met z'n tentje naar de camping gaat
Wethouder Boonzaaijer
De wethouder legt uit dat de keuze maken moeilijk is: "Je kunt het hebben over een sluiting van een zwembad. Die discussie hebben we al gehad, daar hechten we aan. Maar die discussie heb je in elke kern met elke voorziening. Maar of er moet meer voor betaald worden, of het past er niet meer in."
Ambtswoning van de burgemeester.
Ambtswoning van de burgemeester. © RTV Utrecht

AMBTSWONING

De gemeente snijdt ook in eigen vlees: ondermeer de ambtswoning van de burgemeester moet verkocht worden. "Hij zocht al wat anders, z'n kinderen zijn uit huis inmiddels. Dus zodra hij iets heeft gevonden, verkopen we het huis", zegt wethouder Boonzaaijer. De burgemeester wilde niet reageren, maar is het ermee eens volgens Boonzaaijer. De verkoop moet 1,5 miljoen euro opleveren, zodat de schuld weer wat afgelost kan worden. "Het is niet zo dat hij volgende week met z'n tentje hier ergens naar de camping gaat", lacht de wethouder.
Alle plannen zijn nog niet definitief. Het college stelt dit voor aan de raad. Inwoners mogen nog meepraten over deze voorstellen. In november moet duidelijk worden welke bezuinigingen door gaan en welke niet.
De Utrechtse Heuvelrug moet bezuinigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.