"Geef gemeentes meer handvatten bij falende kinderdagverblijven"

© ANP
BILTHOVEN - Gemeentes moeten veel sneller kunnen anticiperen op falende kinderdagverblijven. Dat zegt BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvangbranche, in reactie op de misstanden bij de Montessori-opvang in Bilthoven.
Die locatie is gesloten omdat inspecties van de GGD uitwezen dat er stelselmatig problemen zijn. Een medewerker had geen VOG (verklaring omtrent gedrag), er was een giftige plant aanwezig en schoonmaakspullen lagen binnen bereik van de kinderen. Gisteren bleek dat bij meer opvangcentra van het bedrijf gebreken zijn.
BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma vreest dat de problemen bij Montessori 'het topje van de ijsberg' zijn. "Wat me iedere keer weer bezighoudt: waarom duurt het zo lang voor zo'n kinderdagverblijf uit de markt gehaald kan worden", zei hij in de studio van RTV Utrecht.
Het gaat wel om kinderen vanaf drie maanden oud.
BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma

REGEL VOOR GEMEENTES

Volgens Jellesma zouden gemeentes veel daadkrachtiger kunnen en moeten zijn. "Moet in de Wet Kinderopvang niet een regel worden opgenomen waardoor gemeentes, zonder het risico te lopen dat ze door de rechter teruggefloten worden, veel sneller kunnen handelen. Het gaat wel om kinderen vanaf drie maanden oud."
Uiteindelijk was het dus de gemeente De Bilt die besloot om de locatie tijdelijk te sluiten, na inspecties van de GGD. "Het blijkt maar weer hoe belangrijk die inspecties zijn", zegt Jellesma. Vanavond wordt bekendgemaakt of de Montessori-opvang weer open mag of nog langer dicht moet blijven.

ZORGEN OVER ONDERNEMER

Inmiddels groeien de zorgen over de organisatie waarvan de kinderopvang aan het Rembrandtplein deel uitmaakt. Aan het hoofd van die organisatie staat ondernemer Rinald Kloppenberg. Hij heeft op veel plekken in Nederland kinderopvangcentra, die veelal zijn ondergebracht bij verschillende bedrijven zoals Kidsplus of KO Midden Nederland. Eerder waren op andere plekken problemen, zoals in Arnhem, problemen met de veiligheidsvoorschriften.

HOUTEN

Ook in Houten heeft Kloppenberg een Montessori-opvang, om precies te zijn aan de Korenmolen. Een woordvoerder van de gemeente zegt te hebben gehoord van de problemen in Bilthoven. Er komt mogelijk een overleg tussen gemeentes over wat te doen met de in opspraak geraakte bedrijven van Kloppenberg. "Wij sluiten ons graag aan als dat overleg komt", zegt de woordvoerder.
De meeste ondernemers die actief zijn in de kinderopvang, zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Maar dat geldt niet voor Kloppenberg. De redactie van RTV Utrecht heeft hem meerdere keren om een reactie gevraagd, maar tevergeefs.
BOinK: "Waarom duurt het zo lang voor zo'n kinderdagverblijf uit de markt gehaald kan worden?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.