Tweede Kamer besluit dat forensische zorg anders moet

© ANP
DEN DOLDER - Naar aanleiding van het Anne Faber-debat vorige week heeft de Tweede Kamer ingestemd dat er een aantal grote wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de forensische zorg. Dat meldt de NOS.
De Kamer wil dat het Adviescollege Verloftoetsing Tbs, dat beoordeelt of tbs'ers met verlof mogen, ook betrokken wordt bij de verlofaanvragen in forensisch psychiatrische klinieken.
Michael P., de moordenaar van Anne Faber, zat in een van die klinieken. Verder moet er onderzocht worden of er in alle gevallen informatie over zedendelinquenten kan worden uitgewisseld tussen de instellingen. P. had daar geen toestemming voor gegeven, waardoor zijn behandelaars niet wisten dat hij een ernstig misdrijf was begaan.
De Kamer wil ook nog dat gedetineerden die van de rechter uiteindelijk geen tbs krijgen opgelegd, die alsnog kunnen krijgen als ze later nog een keer de fout in gaan. Daders die maximale tbs hebben gekegen en nog steeds potentieel gevaarlijk zijn, moeten niet vrijkomen, aldus de Kamer.

EMOTIONEEL DEBAT

Vorige week werd er een emotioneel debat gevoerd met minister Dekker van Rechtsbescherming over de misstanden rond de behandeling van Michael P. Een motie van wantrouwen van de PVV kreeg alleen de steun van DENK. De minister mag aanblijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.