Plan: Geen twee parkeervergunningen meer in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht overweegt om huishoudens in gebieden met betaald parkeren in de toekomst nog maar één parkeervergunning te verlenen. Dat proefballonnetje liet de gemeente op tijdens een inspraakavond over de nieuwe parkeervisie. De VVD reageert geschokt.
Vanavond organiseerde wethouder Lot van Hooijdonk een zogenoemde participatie-bijeenkomst. Wijkraden, ondernemersorganisaties, woningbouwcorporaties en andere belanghebbenden mochten meepraten over een nieuwe parkeernota. Zo'n zestig mensen namen de moeite om te luisteren naar de plannen en hun mening te geven. Vooraf werd een 'concept in hoofdlijnen' van die nota uitgedeeld. Daarin staat één van de mogelijke maatregelen om de toenemende parkeerdruk te verlagen: "Afschaffen 2e parkeervergunning bewoners voor parkeren op straat."
De gemeente wil het aantal parkeerplaatsen op straat in delen van de stad verminderen. Met minder parkeerplaatsen zal er ook minder autoverkeer in de stad zijn, zo is de gedachte. Bovendien kan de ruimte op straat dan gebruikt worden voor meer groen, of meer plek voor spelende kinderen en voetgangers.

REACTIES UIT RAAD

De VVD reageert geschokt, raadslid Marijn de Pagter: "Ik hoor dat vanavond hier voor het eerst. En ik vind het echt grote onzin. Er zijn heel veel gezinnen in Utrecht die twee auto's nodig hebben, voor werk, voor hun kinderen, voor mantelzorg. En ik vind dan ook dat die tweede vergunning er echt moet blijven."
De PvdA is wel enthousiast, raadslid Bülent Isik: "Ik ben er een voorstander van, omdat wij de groei van de stad kennen, naar 400.000 inwoners. De buitenruimte wordt daardoor schaarser. Wij vinden één auto per gezin oké, maar twee auto's voor de deur niet. Wel vinden we dat de gemeente dan een goed alternatief moet bieden."
De coalitiepartijen GroenLinks en D66 werden ook verrast door het proefballonnetje. Susanne Schilderman (D66): "Ik vind hier nog niets van. Ik wil eerst horen wat ander mensen, zoals bewoners en ondernemers daar van vinden." GroenLinks raadslid Thijs Weistra is iets positiever: "Ik heb hier een positieve grondhouding over, maar we staan aan het begin van een participatietraject voor een nieuwe parkeervisie, dus laten we eerst eens luisteren wat iedereen te vertellen heeft.
Tim Homan van Student & Starter is wel enthousiast. "Wij vinden het geen gek idee. Wij zijn al langer kritisch op hoe we omgaan met parkeerplekken op straat. In het kader van het terugdringen van autoverkeer en het terugwinnen van openbare ruimte voor meer groen, fietsparkeerplekken en trottoirs vinden wij dit prima."
Opvallend aan de avond vond PvdA-er Isik dat er geen enkele allochtoon in het gezelschap was. Ook ontbrak de stem van mensen en groepen die niets zien in de gemeentelijke mobiliteitsplannen. Wethouder Van Hooijdonk vindt dat niet zo gek, volgens haar voelen veel mensen wel aan dat tijden veranderen.
Plan: Geen twee parkeervergunningen meer in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.