Toekomst stadhuis Amersfoort blijft een groot vraagteken

AMERSFOORT - Het blijft onduidelijk wat er met het Amersfoortse stadhuis moet gebeuren: renoveren of nieuwbouw op een andere locatie? Vanavond sprak de gemeenteraad opnieuw over het hoofdpijndossier, maar aan het einde van de vergadering stond er nog steeds een groot vraagteken achter die veelbesproken vraag. Wel werd duidelijk dat de wethouder verder kan met vier overgebleven varianten. Dat bleek uit een gehouden peiling onder raadsleden.
Wethouder Stegeman liet eerder al weten dat wat hem betreft gekozen moet worden uit renovatie van het huidige stadhuis, het huidige stadhuis renoveren en gasloos maken, nieuwbouw op de plek van het oude rechtbankgebouw aan het Stationsplein óf een nieuw stadhuis op het Trapeziumterrein bij rotonde De Nieuwe Poort. De meeste partijen gaven aan zich daarin te kunnen vinden en dus mag de wethouder zijn variantenstudie verder uitwerken. Maar welke optie het uiteindelijk moet worden, is nog lang geen uitgemaakte zaak.

ONGELOOF

Ondanks het feit dat de wethouder door kan met de vier overgebleven varianten, zaten er ook nog verschillende raadsleden vragend om zich heen te kijken. Zo snapt Menno Foussert van Amersfoort2014 niet dat vijf andere kansrijke opties voor nieuwbouw zomaar zijn afgeschoten door de wethouder. Terwijl die eerder nog gepresenteerd werden als goede opties. "Dat irriteert me enorm! Onze kritische vragen over die andere locaties worden door de wethouder als niet belangrijk gezien. Ze worden afgeschoten, zonder dat er een gesprek over is geweest. Wij krijgen het idee dat het sowieso het oude rechtbankgebouw moet worden."
Ook Micheline Paffen van het CDA wil zich niet zomaar neerleggen bij de overgebleven vier opties: "De afgevallen varianten moeten terug op de lijst. Eerste hadden we zeven locaties voor nieuwbouw, nu zijn dat er nog maar twee. Daar hebben wij een naar gevoel aan over gehouden." Paffen kondigde aan later met één of meerdere moties te komen.

WEERSTAND

In de raadszaal zaten ook insprekers. Amersfoorters die bezwaar maken tegen de plannen van een nieuw stadhuis op de locatie van het oude rechtbankgebouw aan het Stationsplein. Ze vrezen vooral dat ze vergeten worden bij het maken van de plannen: "Wij als omwonenden hebben hier een slecht gevoel over. Wij willen meedenken vóór er een besluit is genomen. Dit is de enige locatie waarbij de impact op bewoners zó groot is."
De hoogte van het nieuw te bouwen pand is een grote zorg. Omwonenden zitten niet te wachten op een toren van veertien verdiepingen hoog. Bovendien vrezen ze meer verkeer. "De bereikbaarheid van de locatie is nu al een probleem. Een stadhuis op die plek wordt een verkeersmagneet." Anderen vragen zich af of het college met 20 duizend vierkante meter niet te ruim rekent: "Waarom moeten alle ambtenaren op dezelfde plek werken? Dat is niet meer van deze tijd."
Stichting One Planet, gevestigd aan het Stationsplein in Amersfoort, houdt zich bezig met duurzame projecten. Zij zouden graag zien dat het rechtbankgebouw gerenoveerd wordt en met een luchtbrug verbonden wordt met een pand aan de overkant. Het plan kan op enthousiasme rekenen vanuit de raad, maar de hoeveelheid steun lijkt te mager.
Wethouder Stegeman beloofde de bezorgde inwoners dat hij niet zomaar aan hen voorbij zal gaan. Zo steunt hij een voorstel van één van hen om rondetafelgesprekken te organiseren waar ook juist omwonenden aan deel mogen nemen. Een definitief besluit over het Amersfoortse stadhuis moet in juni genomen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.