Utrechtse animatiestudio wint Emmy Kids Award: "Oscar-speech zat nog in binnenzak"

© Job, Joris en Marieke
UTRECHT - De korte film 'Kop op' van de Utrechtse animatiestudio Job, Joris & Marieke heeft dinsdagavond in Cannes de prestigieuze International Emmy Kids Award gewonnen in de categorie animatie.
De korte film 'Kop op' gaat over drie vrienden met verschillende culturele achtergronden. Sef, Wesley en Marjolein moeten een dag als elkaar door het leven gaan nadat ze per ongeluk van hoofd wisselen als ze een magische wasmachine vinden. De stemmen van de drie vrienden zijn ingesproken door Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse. 'Kop op' is eerder uitgezonden bij NPO Zapp.
"De onderliggende boodschap van 'Kop op' is eigenlijk dat het heel goed is om eens in iemand anders schoenen te staan. Om te zien hoe iemand anders leven is en hoe iemand anders in het leven staat", vertelde Marieke Blaauw van het animatiestudio vanmorgen op RTV Utrecht.
'Kop op' viel eerder in onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de prijzen. Job, Joris & Marieke, gevestigd aan het Hooghiemstraplein bij het Utrechtse Griftpark, maken al jaren veelgeprezen animatiefilms. A Single Life werd in 2015 genomineerd voor een Oscar, maar legde het af tegen Disney's Feast. "Joris had in Cannes nog de speech voor de Oscars in de binnenzak van zijn jasje zitten", vertelde Marieke vanmorgen.
Het werk van het Utrechtse animatiestudio begint meestal met een gek idee. "In dit geval dus het hoofd verwisselen", vertelt Marieke. "Vervolgens wordt een goed scenario uitgewerkt en daarna werken we aan de animatiefilm. Ik denk dat we zo'n tien seconden per dag animeren. Dat schiet dus niet heel erg op."
De komende tijd is er genoeg te doen voor het Utrechtse trio. Ze werken op dit moment voor de VPRO aan een twaalfdelige televisieserie van 'Kop op'.
Interview met Marieke Blaauw over de Emmy Kids Award
Dit is de trailer van de korte film 'Kop op'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.