Bofuitbraak in Utrechtse studentenhuizen: "Tien jaar geleden voor het laatst gebeurd"

UTRECHT - In drie Utrechtse studentenhuizen is een uitbraak van de infectieziekte bof geconstateerd. "Bij vijf studenten staat vast dat ze besmet zijn geraakt, bij drie andere studenten is het waarschijnlijk dat ze het bofvirus hebben opgelopen", zegt Diederik Brandwagt, arts infectieziekten bij de GGD regio Utrecht.
De bron van het virus is nog onbekend. "Er is geen duidelijke link gevonden met een studie, vereniging of activiteit in de afgelopen periode. Wel heeft binnen huizen verspreiding plaatsgevonden naar huisgenoten."
Bof is zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich makkelijk door hoesten. De ziekte begint vaak met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Na een paar dagen volgt een ontsteking van de speekselklieren, die een kenmerkende zwelling van de wang of hals kan geven. De meeste ziektegevallen zijn na een week weer volledig hersteld. In enkele gevallen kunnen complicaties optreden als gehoorschade of een teelbalontsteking.
De uitbraak onder studenten is niet uitzonderlijk. Het is een leeftijdsgroep die dicht op elkaar leeft en veel met elkaar te maken heeft. "Tien jaar geleden was de laatste bofuitbraak onder studenten. Ook in Utrecht speelde dit toen", vertelt Brandwagt. "Vorig jaar hadden studenten in Eindhoven het virus, maar het verspreidde zich toen niet."
De GGD adviseert studenten en medewerkers die niet of niet volledig zijn gevaccineerd (2x BMR-vaccinatie) zich alsnog te laten vaccineren. Dit kan via de huisarts, GGD of een ander vaccinatiebureau.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.