Margreet in de gevangenis: "Als je hier zit, tel je niet meer mee"

Margreet in gesprek met een gedetineerde
Margreet in gesprek met een gedetineerde © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Margreet is nog altijd te gast in de PI in Nieuwegein; De mannengevangenis van onze provincie. Een afgesloten deel van onze regio, waar het iedere dag een komen en gaan is van gedetineerden, bezoekers en medewerkers.
Gedetineerden zitten het grootste deel van hun tijd op cel. De overige tijd is voor sport, recreatie, bezoek en vooral: om te werken. Minimaal 5 dagdelen per week wordt er gewerkt. Tegen betaling, overigens, hoewel dat met minder dan een euro per uur geen vetpot is. Het grootste deel van het werk dat de gedetineerden doen bestaat uit inpakken. Voor gedetineerden die iets anders willen, is er uitdagender werk in de fietsenwerkplaats.

'GEWOON' COLLEGA'S ZIJN

De mannen die in de fietsenwerkplaats werken zijn trots op hun baantje. "Ik werk de hele dag, terwijl ik maar halve hoef. Ik ben hier graag. Als ik in de werkplaats ben heb ik het gevoel dat ik 'gewoon' op mijn werk ben en dan zijn dit 'gewoon' mijn collega's. Dan kan ik de rest van het gevangenisleven even vergeten", aldus een gedetineerde uit Amsterdam.

DENKEN ACHTER DE DEUR

In zo'n ontspannen werkomgeving, worden de gesprekken plots vertrouwelijker. "Want", vraagt Margreet zich af, "wat doe je met al die tijd die je hebt om na te denken?" Dat is voor veel gedetineerden moeilijk. Vooral als dan ook de celdeur nog dicht gaat. "Dat opgesloten zijn met je gedachten", begint een jonge jongen, "vind ik het zwaarst. Ik ben nogal geloving, dus ik begin vaak met bidden. Dat geeft me rust."
Ook een al wat langer gestrafte gedetineerde beaamt dat: "Weet je, ik kan er niet zijn voor mijn vrouw. Ik kan er niet zijn voor mijn dochtertje. Als je hier zit tel je gewoon niet meer mee." Het werken in de fietsenwerkplaats helpt hem. Lange dagen maken, een fietswrak omtoveren in een fijne normale fiets: "zo doe ik tenminste nog iets nuttigs".
Arbeid in de gevangenis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.