Fruittelers nemen maatregelen tegen voorspelde nachtvorst

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
ZEIST - De warmte van afgelopen weekend, met temperaturen boven de 20 graden ligt nog vers in het geheugen. Maar 'april doet wat 'ie wil' is een bekend gezegde. Daarom kan het zomaar gebeuren dat de komende nachten 's nachts licht gaat vriezen. Voor fruittelers in de regio is dat reden op in de opperste staat van paraatheid te zijn. De fruitbomen staan momenteel volop in bloei, maar een nacht vorst kan grote schade veroorzaken.
Onder meer de perenbomen van Izaak Westeneng uit Zeist staan momenteel in bloei. Waar veel mensen genoten van het mooie weer de afgelopen dagen, keek hij met angst en beven naar wat er kan komen. "We krijgen met mooi, zonnig weer, automatisch koude nachten met nachtvorst. En dan moeten we aan de gang. Als het vriest kan je bloesem bevriezen en als de bloesem van je peertje bevriest, heb je geen peertje straks."

HALVE GRAAD ONDER NUL

Al komt de temperatuur maar net onder nul, dat kan al genoeg zijn om de oogst te verpesten. Om in de gaten te houden wat er met de temperatuur 's nachts gebeurt, gebruiken de fruittelers een speciale melder, die in verbinding staat met een thermometer. "Als wij de nachtvorstmelder instellen op een halve graad onder nul, dan gaat er een alarm onder ons bed af als de temperatuur buiten aangeeft dat het een halve graad onder nul is. Dan weten wij: 'hop, het bed uit' en aan de gang."
In de appel- en perenteelt is beregening een maatregel tegen nachtvorst. "We sproeien dan met water over de boom heen", vertelt fruitteler Westeneng. "Dat water bevriest op de boom, op het bloemetje en op het blad. Daardoor krijg je stollingswarmte en die zorgt ervoor dat het bloemetje nul graden blijft."

SCHADE

Ook vuurpotten worden ingezet om de kwetsbare bloesem te beschermen. Het vuur verwarmt de omgeving van de bomen, die daardoor minder gevoelig zijn voor de nachtvorst. Toch is volgens brancheorganisatie NFO de eerste schade al te zien in kersenboomgaarden. Vorig jaar had de fruitteelt minder schade door nachtvorst dan in 2017, maar de droge en hete zomer die volgde zorgde met de vele sproeiverboden toch voor problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.