"Utrechtse gemeenten moeten gezamenlijk Veilig Thuis onderzoeken"

© ANP
AMERSFOORT - De partij Amersfoort2014 wil dat de gemeenten in de provincie Utrecht gezamenlijk onderzoek gaan doen naar het functioneren van Veilig Thuis en Samen Veilig, die jeugdbescherming bieden.
De fractie stelt een serie vragen aan het college naar aanleiding van de honderden klachten die bij RTV Utrecht over de organisatie zijn binnengekomen en vanwege de onderzoeken die in de gemeente Utrecht, Houten en De Bilt worden uitgevoerd. Ook kreeg de partij zelf een klacht binnen.
Amersfoort2014 vindt het nuttig dat de gemeenteraden in genoemde plaatsen aan de bel trekken en onderzoek doen. "Maar, het is een organisatie die gezamenlijk optreedt voor alle gemeenten in de provincie en daarom zouden die gemeenten ook gezamenlijk het onderzoek moeten doen", stelt raadslid Ben Stoelinga.
De partij werd gealarmeerd na een overschrijding van zeven miljoen euro op het zorgbudget in 2018. Volgens Amersfoort2014 wordt die overschrijding voor een groot deel veroorzaakt door Samen Veilig Midden Nederland.
Eerder al liet RTV Utrecht zien dat de verbinding tussen Veilig Thuis en Samen Veilig ongebruikelijk is. De situatie in Utrecht wijkt af van wat algemeen gangbaar is in Nederland. Ook bleek dat Veilig Thuis opvallend vaak doorverwees naar zusterorganisatie Samen Veilig. Amersfoort2014 wil van de wethouder weten of de groei van de kosten te maken hebben met het feit dat het bedrijf opvallend vaak naar zichzelf doorverwijst. Samen Veilig ontkent overigens dat ze vaker dan normaal naar zich zelf doorverwijst. Het bedrijf stelt dat de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onbetrouwbaar zijn.
Met een reeks vragen wil Amersfoort2014 nu te weten komen of het gemeentebestuur bekend is met de vele klachten over Samen Veilig en Veilig Thuis en of er bij de gemeente ook klachten zijn binnengekomen. De partij roept het college heel nadrukkelijk op om met andere gemeenten in gesprek te gaan en wil van het college graag weten wat dat oplevert.
Samen Veilig Midden Nederland is een gecertificeerde instelling die jeugdbescherming biedt. De instelling handelt onder de naam SAVE. Onderdeel van SAVE is Veilig Thuis, en dat is weer een fusie van het voormalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het steunpunt Huiselijk Geweld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.