Natuurgenezeres Sara Glatt veroordeeld tot acht jaar cel

© RTV Utrecht
KOCKENGEN/BREUKELEN - Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Volgens de rechtbank Midden-Nederland is zij verantwoordelijk voor de dood van een Zweedse vrouw. Het slachtoffer werd door Glatt behandeld met het omstreden afkickmiddel ibogaïne. Dat gebeurde op 3 februari 2017 in de B&B van Glatt in Kockengen. De Zweedse vrouw werd onwel en kwam te overlijden.
Volgens de rechter is bewezen dat Glatt de vrouw heeft behandeld met ibogaïne, ook al ontkent zij dat zelf. Uit pathologisch en toxicologisch onderzoek blijkt dat het afkickmiddel de dood heeft veroorzaakt. Glatt liet de vrouw in hulpeloze toestand achter toen het misging. Ze belde 112, maar vertelde de hulpverleners niet van de ibogaïnebehandeling en ging er gelijk vandoor.
Voor de dood van de vrouw wordt de natuurgenezeres veroordeeld tot zeven jaar cel. Daar komt nog een jaar bij, omdat ze ook meerdere andere mensen op dezelfde wijze heeft behandeld met ibogaïne of hun het middel verkocht. Zij kregen van Glatt ook geen medische begeleiding en voorlichting over de risico's. Informatie daarover moesten ze op internet zoeken.

DOODSLAG

Van 'vol opzet' bij de dood van de vrouw was volgens de rechtbank geen sprake. Wel van 'voorwaardelijk opzet', omdat Glatt wist van de risico's en zich niet hield aan de voorwaarden om ibogaïne veilig toe te dienen. De rechtbank vindt doodslag bewezen, omdat Glatt willens en wetens het risico nam, terwijl ze wist dat er een aanmerkelijke kans was dat haar cliënte zou overlijden.
Sara Glatt begon 20 jaar geleden met ibogaïne-behandelingen. Ze behandelde naar eigen zeggen honderden verslaafden. De rechter gelooft dat zij dat uit overtuiging deed, maar neemt het haar kwalijk dat ze er mee doorging toen het meerdere keren fout was gegaan en ze in een eerdere rechtszaak veroordeeld werd. Ook na die veroordeling ging ze op oude voet verder. De kans op herhaling is volgens de rechtbank dan ook groot.

LIEGEN

Glatt hield tijdens de rechtszaak vol dat ze onschuldig is. Zij zegt dat ze weigerde om de Zweedse vrouw te behandelen, omdat ze niet aan de vereiste voorwaarden zou voldoen. Op de vraag hoe de Zweedse aan de ibogaïne kwam, zei ze dat de vrouw het zelf gepakt moest hebben of dat ze het van een medewerker van Glatt had gekregen. Maar de rechtbank is daar geen enkel bewijs voor.
Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand tien jaar cel tegen Glatt. Ook werd toen namens de nabestaanden van het Zweedse slachtoffer 5000 euro shockschade geëist. Die vordering heeft de rechtbank afgewezen, omdat dit alleen wordt toegekend bij directe controntatie met bijvoorbeeld het lichaam van het slachtoffer.
De natuurgenezeres heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.