Duizenden gevoelige dossiers jeugdzorg-organisatie Samen Veilig op straat na datalek

PROVINCIE UTRECHT - Door een datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland zijn de dossiers van duizenden kinderen openbaar geworden. Dat heeft RTL Nieuws ontdekt. Twee klokkenluiders die willen waarschuwen voor onzorgvuldigheid in de zorgsector hebben de documenten aangeleverd.
Het gaat in totaal om 3.278 dossiers van 2.702 kinderen die in de jeugdzorg zijn beland. In de dossiers is volgens RTL 'uiterst gevoelige informatie' te vinden, zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.
Ook zijn enkele interne e-mails en zo'n tweehonderd voicemailberichten van Samen Veilig gelekt. In de audiobestanden bespreken hulpverleners de probleemsituaties bij gezinnen.
RTL-journalist Daniël Verlaan vertelt hoe het datalek precies in elkaar zit.

BLUNDER

Het ging mis toen Bureau Jeugdzorg, de organisatie die jeugdzorg regelt in heel de provincie Utrecht, in 2015 de naam veranderde in Samen Veilig Midden-Nederland. De oude website ging in 2018 offline, maar werd niet op een veilige manier 'afgesloten'. "De organisatie verlengde de domeinnaam van de website niet. Dat zo'n 10 euro per jaar kost", schrijft RTL. "Daardoor kon iedereen de website overnemen."

REACTIE SAMEN VEILIG

Samen Veilig-directeur Paul Janssen is enorm geschrokken. "Dit is het ergste wat ons kan overkomen", zegt hij. "We werken met kwetsbare gezinnen die verwachten dat ze bij ons in veilige handen zijn. Het spijt me dat we dat niet hebben waargemaakt, en ik wil oprecht mijn excuses aanbieden omdat ze zich bij ons vertrouwd voelden."
Samen Veilig zegt dat het lek inmiddels is gedicht en dat het online veiligheidsbeleid wordt aangepast. Er is een telefoonnummer opengesteld voor ouders die meer informatie willen over het datalek. Wie het nummer belt kreeg aanvankelijk te horen dat Samen Veilig vanavond gesloten is, met het verzoek om morgen terug te bellen. Maar na vragen van RTV Utrecht wordt het nummer toch al vanavond opengesteld.

ZORGELIJK EN ONACCEPTABEL

De gemeente Utrecht noemt het datalek 'buitengewoon zorgelijk en niet acceptabel'. "De privacy en zorg van Utrechters moet altijd voorop staan. Vanzelfsprekend dient dit grondig te worden uitgezocht", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Wethouder Everhardt beantwoordt verder vandaag geen persvragen, zegt zijn woordvoerder. Hij heeft daar geen tijd voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.