Econoom over financiële situatie Heuvelrug: "Schuld hebben is goed teken"

© Pixabay / RTV Utrecht
DOORN - Inwoners van Utrechtse Heuvelrug zijn in onze provincie het meeste geld per persoon kwijt aan de gemeentelijke schuld. De gemeente gaat daarom elk jaar 5,6 miljoen euro vrijspelen om de begroting sluitend te krijgen. Maar volgens econoom Jan van der Lei van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een hoge gemeentelijke schuld helemaal niet zo erg.
Als elke inwoner van Utrechtse Heuvelrug 2576 euro inlegt, zou de gemeente compleet uit de schulden zijn, blijkt uit cijfers van de VNG over 2017. Nergens anders in de provincie ligt dit bedrag zo hoog.
De gemeente is een soort inkoopkantoor voor leningen: als burgers het namelijk moeten lenen, betalen ze veel meer rente
Jan van der Lei - econoom
"Een hoge schuld is helemaal niet fout. Het is zelfs een goed teken", zegt Van der Lei. "Gemeenten kunnen namelijk goedkoper lenen dan burgers. De gemeente is een soort inkoopkantoor voor leningen: als burgers het namelijk moeten lenen, betalen ze veel meer rente. Kortom: een gemeente met schulden is niet verkeerd, alleen ze moeten niet té hoog zijn."

SCHULDQUOTE

Een manier om de schuldlast van een gemeente in kaart te brengen is het berekenen van de schuldquote. Dit is de netto schuld als aandeel van de inkomsten. Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt dit percentage op 137,1 procent. De VNG adviseert gemeenten om bij een hoger percentage dan 130 procent de schuld af te bouwen.
Maar ook als het percentage wat hoger is, kan daar een goede reden voor zijn. "Als je bijvoorbeeld voor een woningbouwproject grond aankoopt, kan het zijn dat je tijdelijk wat hoger zit." Vooralsnog is er volgens de econoom in ieder geval geen reden tot paniek.
Van der Lei zegt wel dat de schuldquote niet het enige getal is waarnaar gekeken moet worden. "Het gaat bijvoorbeeld ook om de belastingdruk. Is die veel hoger dan in andere gemeenten? Dat kan een signaal zijn dat een gemeente moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen."

ANDERE GEMEENTEN

Voor wat betreft de schulden is Utrechtse Heuvelrug geen uitzondering. Ook andere gemeenten hebben hogere uitgaven dan inkomsten: volgens de jaarcijfers van VNG over 2017 hadden 23 van de 26 gemeenten een schuld. In de gemeente Utrecht was dat bijvoorbeeld 2470 euro per inwoner.
Slechts drie gemeenten krijgen juist méér geld binnen dan er wordt uitgegeven. Het gaat onder meer om Leusden en Lopik. Zeist spant de kroon met -359 euro, daar zijn de uitgaven dus lager dan de inkomsten.

SPAREN

Wethouder Sander Jansen van Financiën heeft wel een idee waarom zijn gemeente het zo goed doet. "We zijn behoedzaam met geld uitgeven en er zit ook een goede begrotingsdiscipline in de raad. We weten ook telkens een begroting te presenteren en te accorderen waar voldoende ruimte zit om tegenvallers op te vallen."
We weten ook telkens een begroting te presenteren en te accorderen waar voldoende ruimte zit om tegenvallers op te vallen
Sander Jansen - wethouder Zeist
Volgens Jansen is het ook belangrijk om rekening te houden met de lange termijn. "Neem bijvoorbeeld het aanleggen van een kunstgrasveld van 400.000 euro. Je weet dat je die na vijftien jaar moet vervangen. Je ziet vaak dat gemeenten die vier ton eenmalig beschikbaar stellen, maar geen rekening houden met het feit dat je 'm moet vervangen en dat je moet sparen. In Zeist hebben we daar een systematiek voor ontwikkeld."

OVERZICHT SCHULDEN GEMEENTEN

Benieuwd naar de netto schuld in euro's per inwoner in jouw gemeente? Bekijk hieronder het overzicht. De cijfers zijn van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) over 2017:
Amersfoort: 1874 euro
Baarn: 786 euro
Bunnik: 395 euro
Bunschoten: 1486 euro
De Bilt: 1904 euro
De Ronde Venen: 1220 euro
Eemnes: 507 euro
Houten: 2010 euro
IJsselstein: 22 euro
Montfoort: 720 euro
Nieuwegein: 2082 euro
Oudewater: 130 euro
Renswoude: 1412 euro
Rhenen: 1247 euro
Soest: 650 euro
Stichtse Vecht: 1233 euro
Utrecht: 2470 euro
Utrechtse Heuvelrug: 2576 euro
Veenendaal: 2085 euro
Vianen (tegenwoordig Vijfheerenlanden): 1367 euro
Wijk bij Duurstede: 1320 euro
Woerden: 1838 euro
Woudenberg: 1419 euro
Deze gemeenten houden juist geld over:
Leusden: 177 euro
Lopik: 294 euro
Zeist: 359 euro
Beluister hieronder de bijdrage op Radio M Utrecht van vanmorgen.
Schulden in de provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.