Politie goed voorbereid op Koningsdag

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - "Je zag het hele team direct enthousiast worden en wij zijn klaar om er een mooi feest van te maken." Het zijn woorden die André Becker, teamchef van het basisteam Amersfoort, vol overtuiging uitspreekt als hij aan Koningsdag denkt. ,,We zijn overal op voorbereid."
Nog altijd weet Becker waar hij was toen burgemeester Lucas Bolsius aan de telefoon hing. De boodschap dat de verjaardag van de koning in Amersfoort werd gevierd, was ook voor de teamchef een mooi moment. "Vaak weet je nog waar je was als er narigheid in de wereld is gebeurd, maar bij dit soort momenten nog meer. Ik was in Kootwijk aanwezig bij een overleg en natuurlijk was ik blij toen ik het hoorde. Zoiets maak je in je eigen team niet vaak meer mee."

UITDAGING

Direct werden er bij diverse instanties rollen opgepakt en Becker genoot vooral van zijn team. "Je ziet ze opstaan, hun vinger opsteken, omdat ze ook iets willen betekenen tijdens Koningsdag. Want iedereen weet; op dit soort dagen kunnen wij nog meer een visitekaartje afgeven en onze mensen willen daar hun steentje aan bijdragen."
Op de dag zelf zal er veel politie op straat aanwezig zijn. In uniform, maar ook zeker onopvallend. Tal van middelen zet de politie in om een mooi feest mogelijk te maken en alles veilig en ongestoord te laten verlopen. "Onze binnenstad is prachtig, maar geeft ook uitdagingen. Of dat problemen oplevert? Nee, dat niet. We weten wat we moeten doen."

LEVEND DRAAIBOEK

En met alles bedoelt Becker ook echt alles. Iedereen hoopt op een ideaal scenario, maar helaas ontkomt niemand eraan om ook met het slechtst mogelijke scenario rekening te houden. "Ik ga niet over details spreken, maar neem van mij aan: we zijn voorbereid. Ieder moment van de dag zijn de politie en andere partijen voorbereid op het ergste. Daar trainen we voor, daar spreken we over en daar oefenen we op. Dat is bij Koningsdag niet anders."
Dag in, dag uit; geen enkel moment wordt er door de politie niet gemonitord wat er in Nederland gebeurt. Continu zijn ze aan het schakelen en mede daarom is het draaiboek voor Koningsdag nooit helemaal af. "Wij noemen het dan ook een levend draaiboek. Je speelt steeds in op de actualiteit."

TROTS

Eén van de voorzorgsmaatregelen is het plaatsen van zogeheten inrij-beperkende maatregelen op bepaalde punten in de stad. Daarnaast gebeurt ook veel op de achtergrond. "Het is vooral ook een logistieke operatie. Wij krijgen bijstand vanuit meerdere eenheden, maar de 'politie-winkel' blijft open. Het gewone werk gaat door en elders in de stad of regio is ook politie nodig."
"Maak er met z'n allen een mooi feest van. Het is voor ons een mega-inzet, maar we zijn trots dat we dit voor de stad kunnen doen", benadrukt Becker. "Ik hoop dat de bezoekers en collega's die dag naar huis gaan met een gevoel van: 'Ja, dit was een mooi feest en ik ben blij dat ik erbij was'."
Dit artikel is geschreven door De Stad Amersfoort. In aanloop naar Koningsdag werkt RTV Utrecht samen met De Stad Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.