RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeenteraad Baarn wil rem op plannen voor Paleis Soestdijk

1/2
BAARN - De voltallige gemeenteraad van Baarn vindt de toekomstplannen voor Paleis Soestdijk te grootschalig. Vooral de 98 villawoningen die Made By Holland, eigenaar van het paleis, op het landgoed wil realiseren vindt de raad een slecht idee.

Rupsje Nooitgenoeg, zo werd de eigenaar van het paleis aan het begin van het debat woensdagavond omschreven door Kees Koudstaal, fractievoorzitter van de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP). Koudstaal voelt zich "bij de neus genomen", omdat hij in 2017 plannen onder ogen kreeg die veel kleinschaliger van opzet waren.

Eind vorig jaar bleek dat de oorspronkelijke plannen financieel te weinig zouden opleveren. Daarom kwam er een nieuw voorstel met daarin de wens voor meer woningen en een nieuw hotel van 120 kamers tegenover het paleis in plaats van hotelsuites in de bestaande gebouwen.

 In het ruimtelijk kader voor landgoed Paleis Soestdijk is bebouwing ingetekend. In het ruimtelijk kader voor landgoed Paleis Soestdijk is bebouwing ingetekend. | Foto: Gemeente Baarn

AANTASTING NATUUR
De gehele gemeenteraad vindt dat niet goed is onderbouwd waarom er 35 extra woningen zouden moeten komen, bovenop het al geplande aantal van 65 luxe woningen op het terrein van de voormalige marechausseekazerne. De angst is vooral dat de nieuwbouw de natuur te veel aantast.

Die zorgen zijn er ook over het nieuwe plan voor een hotel met 120 kamers tegenover het paleis aan de rand van het Baarnse bos. Jan Asselbergs, inspreker namens stichting de Parel van Baarn, hield de raad voor dat dit een "geweldig hoog hotel" moet worden, wil het ruimte bieden aan zoveel kamers op die plek. "Dat past niet eens een beetje, maar helemaal niet".

Fractievoorzitter Tino Schouten van oppositiepartij VoorBaarn bracht daar tegenin dat nog niet duidelijk is hoe het gebouw eruit gaat zien. "Op zich zijn wij niet tegen een hotel, maar alles hangt af van de verschijningsvorm." Hij wordt daarin gesteund door de fracties van D66 en PvdA die het lastig te beoordelen vinden, omdat er nog geen schets op papier staat. CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld sprong vooral in de bres voor het Baarnse bos. "We moeten geen salamitactiek krijgen waarbij er steeds een beetje bos wordt afgehakt waardoor je straks niks meer over hebt."

VOORWAARDEN
Verantwoordelijk VVD-wethouder Erwin Jansma probeerde de zorgen weg te nemen door te wijzen op de voorwaarden waar de organisatie Made By Holland zich aan moet houden. Cruciaal daarbij is dat het paleis midden in het Nationaal Natuur Netwerk ligt. "Dat betekent dat het gebied niet zomaar volgebouwd kan worden, want we hebben te maken met allemaal cultuurhistorische waarden."

Ondanks de zalvende woorden van de wethouder zijn veel fracties er toch niet niet gerust op. Dat geldt ook voor zijn eigen partij, de VVD. "Worden we ergens in meegezogen waar we de gevolgen niet van kunnen overzien?", vroeg fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings bezorgd. Het zogenoemd ruimtelijk kader waarover woensdagavond gesproken werd, is volgens wethouder Jansma richtinggevend. De wensen van de gemeenteraad kunnen hierin meegenomen worden om te komen tot een bestemmingsplan waarover in november wordt gestemd.

Toch was de wethouder duidelijk in wat de consequentie kan zijn als de gemeenteraad het ruimtelijk kader volgende week wegstemt. "Dan ga ik in overleg met Made By Holland en kom ik mogelijk met een bestemmingsplan waarin de wensen van de gemeenteraad niet terugkomen". Dit betekent dat alle wensen van Made By Holland dan onverkort in het bestemmingsplan komen en de gemeenteraad alleen ja of nee kan zeggen.

INWONERS BAARN
Aan het eind van het debat kwam de vraag aan de orde wat inwoners van Baarn nu eigenlijk hebben aan de plannen. Een duidelijk antwoord daarop kwam er niet. Sommige raadsleden hopen dat de bezoekers van het paleis ook het centrum van Baarn weten te vinden. Daar bracht Kees Koudstaal van de BOP tegenin dat hier niets van gebleken is in het centrum van Kaatsheuvel, dat naast pretpark de Efteling ligt.

Vanwege alle vragen en zorgen is het nog onduidelijk of er volgende woensdag een besluit wordt genomen over het 'richtinggevende document' dat uiteindelijk tot een bestemmingsplan moet leiden. Meerdere fracties willen eerst zekerheden op papier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -