Brrr...het is nog niet gedaan met de aprilkou: winterdekbed en dikke jas weer uit de kast

© Pixabay
UTRECHT - Ja, het is koud. Zeker na een paar heerlijke lentedagen is dat wennen. Maar het is niet zo koud als in 1986, toen de weerkundigen een aprilrecord noteerden. Het was destijds min 9,4 graden in de nacht.
De afgelopen nacht vroor het ook en de komende nachten is dat niet anders, maar zo koud als op 12 april 1986 wordt het niet. Wel adviseert Weeronline de wellicht al opgeborgen winterjas weer aan te trekken, vooral als je 's ochtends de deur uit gaat.
Na een koude nacht met regionale vorst stijgt de temperatuur vandaag naar een graad of 10 in het midden van het land. Door de matige noordoostenwind is het voor het gevoel nog een paar graden kouder.
Komende nacht gaat het opnieuw op veel plaatsen licht vriezen en in de nacht van vrijdag op zaterdag koelt het nog sterker af. In het oosten van het land wordt het min 3 graden en in het midden van het land 0 tot -2 graden. Aan de kust blijft het boven het vriespunt.
Zaterdag belooft de koudste dag van de week te worden met 7 graden in onze regio. Er ontstaan enkele buien en daarbij is kans op hagel. "Bij een intensere bui kan zelfs wat natte sneeuw vallen! De sneeuw blijft niet liggen", aldus Weeronline. In Midden-Nederland lijkt overigens geen natte sneeuw te gaan vallen.

FRUITBOEREN

Het koude weer vormt een bedreiging voor veel fruitbomen, die juist nu in bloei staan. Vorst kan de jonge vruchten beschadigen en om dat te voorkomen zullen veel telers, zoals in het Kromme Rijngebied, hun bomen beschermen door ze te besproeien met water. Bij het bevriezen van water komt warmte vrij. Deze warmte zorgt ervoor dat de knoppen en takken juist niet bevriezen en geen vorstschade oplopen.
Na het weekend lijkt het weer wat warmer te worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.