Utrechtse roeiverenigingen willen naar Rijnenburg: bidbook voor gemeente

Bart Vollebergh, voorzitter van Orca, op het Merwedekanaal
Bart Vollebergh, voorzitter van Orca, op het Merwedekanaal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De Utrechtse roeiverenigingen bieden de gemeente vandaag een bidbook aan, waarin ze nog maar eens pleiten voor een roeibaan in polder Rijnenburg. Nu de Merwedekanaalzone wordt omgebouwd voor woningen verdwijnt hun trainingsplekje.
Het water staat de roeiverenigingen Orca, Viking en Triton inmiddels aan de lippen. Plannen om te verhuizen naar De Uithof zijn twee jaar geleden afgevallen als alternatief en vorige week bleek dat de wethouder een roeibaan in Polder Rijnenburg vooralsnog te duur vindt. Wel loopt er nog een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid van een baan in de polder. Met het bidbook dat de roeiverenigingen vanmiddag aanbieden hopen ze de gemeente aan hun kant te krijgen.
"Wij hopen dat de politiek het serieus gaat overwegen. Maar ook dat maatschappelijke organisaties met ons samen gaan werken om die roeibaan mogelijk te maken", zegt Bart Vollebergh, voorzitter van Orca.
Op het Merwedekanaal is op termijn nauwelijks plek meer voor de roeiers, door de komst van nieuwe woningen en nieuwe bruggen. Sterker nog, ook nu al is het eigenlijk te druk op het kanaal. "Het aantal gebruikers neemt alleen maar toe. We roeien vooral de stad in, naar de Munt. Maar daar zien we dat roeiers in toenemende mate gehinderd worden door bruggen. En we zien ook steeds meer zwemmers."
Een baan in de polder Rijnenburg zou ideaal zijn en de roeiverenigingen proberen nu duidelijk te maken dat niet alleen zij van een baan profiteren, maar ook de rest van de stad. Vollebergh: "Utrecht heeft behoefte aan sportfaciliteiten, want Utrecht groeit natuurlijk enorm. Maar daarnaast is ook behoefte aan recreatiemogelijkheden en de stad heeft zichzelf ten doel gesteld om energieneutraal te worden. Dat is mogelijk met aquathermie (warmtewinning uit water - red.)"
In principe is de beoogde roeibaan in Rijnenburg alleen maar een grote bak water van twee kilometer lang en tachtig meter breed, zegt Vollebergh. Het hoeft geen wedstrijdbaan te worden, maar "gewoon goed roeiwater, voor onze top en breedtesport". De voorzitter van Orca heeft nog goede hoop dat de gemeente overstag gaat. "Wanneer verenigingen en maatschappelijke partners, sportpartners en de universiteit samen willen werken, dan is er heel veel mogelijk."
De gemeente Utrecht zegt in reactie dat het "de roeisport een warm hart toedraagt en graag meedenkt met de roeiers. In de plannen voor een energielandschap in Rijnenburg is wel ruimte vrijgelaten voor een roeibaan. Momenteel loopt een haalbaarheidsonderzoek dat de mogelijkheden voor een roeibaan op deze plek inventariseert. De uitkomst hiervan verwachten we in het najaar."
In Utrecht wordt al meer dan honderd jaar op het hoogste niveau geroeid. Afgelopen weekend lukte het roeivereniging Triton nog om na 52 jaar weer de Varsity Cup te winnen.
Verslaggever Robert Jan Booij vaart met Orca mee op het Merwedekanaal
Utrechtse roeiers presenteren bidbook aan de gemeente

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.