"Na aanhouding criminele groep Kanaleneiland, daalde het aantal vermogensdelicten in de wijk"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van een jaar geëist tegen een Utrechter (18) die wordt verdacht van autobrandstichting, heling van navigatiesystemen, een autokraak en deelname aan een criminele organisatie.
De verdachte maakte volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een groep die opereerde vanuit twee bergingen van leegstaande woningen aan de Rooseveltlaan in de wijk Kanaleneiland.
De politie besloot de groep te observeren en camera's te plaatsen nadat de woningbouwvereniging aangifte deed van sleuteldiefstal. Een berging bleek volgens het OM gebruikt te worden als opslagplaats voor gestolen spullen. Ook zouden hier misdrijven worden voorbereid.

AUTOBRANDEN

Vorig jaar waren er van oktober tot en met december regelmatig autobranden in Kanaleneiland en daarom was er ook veel politie op de been. Toen op 29 december een auto in brand werd gestoken aan de Peltlaan in Kanaleneiland, konden surveillanten twee verdachten volgen tot aan de berging in de Rooseveltlaan.

CAMERABEELDEN

Op de camerabeelden van de berging was volgens het OM te zien dat de mannen zich daar omkleedden en de berging verlieten met een fles vloeistof en proppen papier. Om iets over half elf kwamen ze hijgend terug om weer om te kleden. De medeverdachte werd toen aangehouden en de verdachte die vandaag voor de rechter stond, werd door de politie herkend. De auto aan de Peltlaan was total loss. De schade bedroeg ruim 13.000 euro.

BERECHT ALS VOLWASSENE

De verdachte die vandaag moest voorkomen, was 17 toen de auto aan de Peltlaan in brand werd gestoken. "Volgens de Reclassering ben je een volwassen jongen", sprak de officier vandaag tegen de Utrechter. "Bovendien toon je je niet ontvankelijk voor pedagogische beïnvloeding. Daarom is er geen reden om je volgens het jeugdstrafrecht te berechten."
De aanklager hield de Utrechter voor dat hij wist van de vele autobranden in de wijk en van de onrust die dit veroorzaakte. Dat hij hier toch aan meedeed, vindt de officier strafverzwarend. Ook benadrukte hij de overlast die de groep veroorzaakte. "Sinds de aanhoudingen van leden van deze criminele organisatie zijn de cijfers van vermogensdelicten in de wijk gedaald."

STRAFEIS

De officier eiste uiteindelijk een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Als voorwaarden vroeg hij de rechtbank op te leggen een meldplicht, ambulante behandeling, meewerken aan het vinden van dagbesteding en een contactverbod met de medeverdachte. Ook moet de schade van de eigenaar van de auto worden vergoed, een bedrag van ruim 13.000 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak. De zaak tegen de medeverdachte, die gezien wordt als een van de leiders van de criminele organisatie, staat gepland voor 14 juni.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.