Technische bedrijven zetten deuren open voor meisjes

Meisjes verdiepen zich in de techniek.
Meisjes verdiepen zich in de techniek. © LBP|SIGHT
PROVINCIE UTRECHT - De bèta-, techniek- en ICT-branche bestaat voor een groot deel uit mannen. Om te zorgen voor een evenwichtiger personeelsbestand is het vandaag de Girlsday. Een dag bedoeld om jonge meiden tussen de tien en vijftien jaar enthousiast te maken voor de techniek. In heel Nederland openen de technische bedrijven hun deuren om de meisjes hun werkzaamheden te laten zien.
Advies- en ingenieursbedrijf LBP|SIGHT uit Nieuwegein doet dit jaar voor de vijfde keer mee met de Girls Day. Hun organisatie bestaat nu voor 40 procent uit vrouwen, maar er zouden nog veel meer vrouwelijke adviseurs bij mogen. Jeanette Levels is mede-eigenaar van het ingenieursbedrijf en zet zich in voor meer vrouwen in de techniek. "We hebben al behoorlijk wat vrouwen in de organisatie maar we missen vrouwelijke adviseurs."
Het streven is dat de helft van het personeel bij LBP|SIGHT uit vrouwen bestaat. Ondanks dat het bedrijf al jaren meedoet met de Girlsday, toch is de 50 procent nog niet gehaald. "Maar we zijn onderweg, als we kijken naar ons totale bedrijf zitten we nu op 39 procent.

BELANGSTELLING

Levels denkt dat de geschiedenis invloed heeft op het aantal vrouwen in de techniek. "Meisjes kozen vroeger minder snel voor een bètavak en dus gingen ze niet de technische kant op. Het heeft denk ik ook wel te maken met het aard van het werk, maar dat is de laatste jaren juist aan het verschuiven. Het maatschappelijk draagvlak van de projecten worden steeds belangrijker. Dus je ziet dat het een steeds aantrekkelijker beroepsveld wordt."
Enthousiaste meiden bezoeken LBP|SIGHT.
Enthousiaste meiden bezoeken LBP|SIGHT. © LBP|SIGHT
Vandaag worden de 24 meisjes die langskomen hard aan het werk gezet. Ze gaan geluid meten, een eigen stad ontwerpen en nadenken over brandveiligheid. "We merken dat er veel enthousiasme is bij de meisjes en dat er steeds meer meisjes naar bèta-vervolgopleidingen gaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.