'Vechtnomaden' bezetten ligplekken Oud-Zuilen

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
OUD-ZUILEN - Inwoners van Oud-Zuilen willen dat de gemeente iets doet aan enkele verwaarloosde boten in het dorp. Die geven het plaatsje aan de Vecht een rommelige aanblik en bovendien wonen er daklozen in een aantal van die bootjes.
"Dit zijn boten die niet aangesloten zijn op het riool of elektriciteit. Het leidt tot vervuiling en tot een beeld dat niet hoort bij het dorp", zegt inwoner Nico Roozen, die recht tegenover een aantal bootjes woont.

VECHTNOMADEN

Kees is een van de bewoners van de boten, of 'Vechtnomaden' zoals ze genoemd worden. Als we hem treffen rookt hij tevreden een sjekkie op zijn oude sloep. Naast hem ligt z'n hond Tara. "Prima boot dit hoor, ik heb een ijskast, een wc en een gaskacheltje. Alleen 's winters wordt het wel erg koud, dat is minder".
Kees woont al zeker een jaar met zijn boot in Oud-Zuilen. Een huis heeft hij niet. Dat raakte hij zo'n drie jaar geleden kwijt. Vroeger had hij allerlei baantjes, maar na een ongeluk op de bouw liepen de schulden op en ging het bergafwaarts. Zijn grootste liefde, zijn hond Tara, is ook meteen de reden dat hij geen woning heeft. "Tara blaft, ze worden overal gek van me door die hond. Maar wegdoen, nooit van m'n leven. Het is hetzelfde als een kind voor mij".
Onrust in Oud-Zuilen over verwaarloosde boten

GASEXPLOSIE

Op zich is het contact tussen bewoners van de boten en de buurt goed. Nico Roozen spreekt ze regelmatig en als er een accu opgeladen moet worden dan biedt hij z'n hulp aan. Toch maakt hij zich tegelijkertijd zorgen over de veiligheid rondom de boten.
"Er is een incident geweest met een gastank. Die is op de boot ontploft en de ramen sprongen eruit. Dit gebeurde midden in de nacht, de schade viel mee, maar wat als het overdag had plaatsgevonden? Het zal je maar gebeuren dat je daar met je kinderwagen langsloopt."
Roozen en de andere inwoners van Oud-Zuilen willen daarom dat er iets gedaan wordt aan de situatie. "De gemeente moet z'n verantwoordelijkheid nemen. Kies voor de normale handhaving, overleg hoe je omgaat met daklozen en biedt ze niet een schamele plek op een boot, maar huisvesting."

PASEN

Loco-burgemeester Jeroen Willem Klomps (VVD) van Stichtse Vecht heeft de klachten uit Oud-Zuilen gehoord en wil er wat aan doen, zegt hij. De boten moeten nog voor de Pasen weg zijn. "Ik ga er vanuit dat Goede Vrijdag voor de inwoners van Oud-Zuilen ook echt een goede vrijdag wordt."
Een boot aanleggen mág wel in Oud-Zuilen, maar alleen op bepaalde plekken en voor maximaal drie dagen. Klomps wil nu in gesprek met de bewoners van de boten om ervoor te zorgen dat ze vertrekken. "Als er geen gesprek mogelijk is dan zal er een dwangbevel komen. En als ze écht niet willen gaan, dan moeten we ze wegslepen."
Klomps realiseert zich tegelijkertijd dat het probleem van permanente bewoning op een boot niet eenvoudig op te lossen is. "We zien steeds meer mensen die op deze manier onderdak voor zichzelf verzorgen. We zullen dit landelijk moeten aanpakken. Wat wij als gemeente alleen maar kunnen doen is handhaven op het moment dat ze illegaal op een ligplek liggen."

DIESELPOMP

Kees begrijpt ondertussen wel dat er onrust in Oud-Zuilen is ontstaan vanwege de boten. "Ik weet dat ik niet welkom ben, maar ik ben hier ook niet voor m'n plezier. Het liefst had ik m'n oude leven terug, maar dat gaat nu eenmaal niet".
Omdat de dieselpomp op Kees z'n boot kapot is en hij geen monteur kan betalen, kan hij ook niet varen. Volgens Kees is dat de reden dat ie hier al zo lang is. Helaas zal het ook betekenen dat Kees z'n boot over een paar weken kwijtraakt, want als hij niet zelf weg kan varen, zal de gemeente z'n boot wegslepen. De kosten die dat met zich meebrengt kan hij zich niet veroorloven. Waar hij dan naartoe gaat? "De straat op, ik heb geen keuze".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.