Alle uitgelote leerlingen in Utrecht zijn geplaatst

© ANP
UTRECHT/STICHTSE VECHT - Alle leerlingen die vorige week werden uitgeloot kunnen nu wel naar de middelbare school van hun tweede keuze. Een extra loting is daarmee van de baan.
Leerlingen die hebben deelgenomen aan de tweede ronde in de gemeente Utrecht of Stichtse Vecht zijn vandaag allemaal geplaatst. Ouders ontvangen later bericht per e-mail of via de basisschool. "Normaal gesproken moet er in een tweede ronde nog geloot worden, maar dat is in dit geval gelukkig niet gebeurd. Door een flexibele opstelling van schoolbesturen en schoolleiders was het puzzeltje passend te krijgen", zegt Bram Donkers van 'Naar het VO', de organisatie achter de plaatsing en loting.
Dit jaar kon 9 procent van de kinderen in Utrecht en Stichtse Vecht niet naar de middelbare school van hun eerste keuze. Vier middelbare scholen kregen te veel aanmeldingen binnen. Het Amadeus Lyceum, Gerrit Rietveld College, SvPO en het Niftarlake College moesten 750 aanmeldingen terugbrengen naar 384.
Er gaan dit jaar minder kinderen naar de school van hun eerste keus dan in voorgaande jaren. Een verklaring daarvoor kan Donkers niet geven. "Dat zijn toch een beetje dagkoersen. Als je kijkt naar de hele linie waren we de afgelopen jaren juist minder aan het loten. Dit jaar is wat dat betreft een vervelende uitzondering. We hopen dat het de komende jaren steeds minder zal worden."
Het was voor veel leerlingen en hun ouders een spannende tijd, zegt Donkers, en we kijken ieder jaar weer of het systeem niet op de schop moet. "Ook voor dit jaar hadden we de overtuiging dat loten niet leuk is, maar als het in een aantal gevallen moet, dan is het wel de meest eerlijke manier om de plaatsen eerlijk te verdelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.