Gemeente Utrecht heeft voorlopig weinig vertrouwen in directie Samen Veilig

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Wethouder Victor Everhardt is niet tevreden over de antwoorden die Samen Veilig Midden Nederland hem gegeven heeft over het datalek. Hij geeft aan op dit moment weinig vertrouwen in deze directie te hebben. Dat zei hij vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. Hij noemt het datalek onacceptabel.
De wethouder heeft vandaag een gesprek gehad met de directie van Samen Veilig, hij heeft ze daar ter verantwoording geroepen voor de fout. Wethouder Everhardt: "Het gesprek met de directie heeft mijn vertrouwen niet genoeg gesterkt in de aansturing. Ik heb gelijk een afspraak laten inplannen voor volgende week met de raad van toezicht. Die afspraak kan resulteren in een verbreding van het onderzoek dat ik heb aangekondigd." Vanochtend zei de wethouder al op Radio M Utrecht dat hij ook andere problemen die spelen bij Samen Veilig aan de orde wil stellen.
Het bedrijf ligt al twee jaar onder vuur. Honderden gezinnen hebben bij RTV Utrecht geklaagd over ernstige misstanden bij het bedrijf. Dat gaat vooral over een gebrek aan waarheidsvinding, een groot verloop bij de medewerkers en slechte rapportages.
Gisteren werd bekend dat dossiers van duizenden cliënten van Samen Veilig en Veilig Thuis op straat zijn beland bij een datalek. Het bedrijf was vergeten om een oude website met een oud webadres veilig af te sluiten. In de dossiers stond gevoelige informatie, zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.
De wethouder zei tegen de gemeenteraad dat hij van het bedrijf eist dat ze op korte termijn duidelijk maakt welke gezinnen en kinderen slachtoffer zijn van het datalek. Samen Veilig antwoordde donderdag aan verontrustte ouders die bellen met het bedrijf dat ze niet weten welke dossier gelekt zijn en dat de klokkenluiders inmiddels alles gewist hebben. De wethouder neemt daar geen genoegen meer. Ook zei de wethouder dat de gemeente een diepgaand onderzoek start naar hoe het bedrijf met gevoelige informatie omgaat.

KAMERDEBAT

Ook de Tweede Kamer gaat zich binnenkort buigen over het datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland. Een meerderheid van de Kamer wil dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tekst en uitleg geeft over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.