Vertrouwensarts Veilig Thuis vrijgesproken bij tuchtcollege

© RTV Utrecht
UTRECHT/HOUTEN - Een vertrouwensarts van Veilig Thuis is in hoger beroep vrijgesproken door het Centraal Tuchtcollege in Den Haag. De zaak was aangespannen door een familie uit Houten, die vindt dat de arts in hun zaak fouten heeft gemaakt. In eerste instantie gaf het Regionaal Tuchtcollege de arts daarvoor een berisping, maar in hoger beroep is geoordeeld dat de arts niets te verwijten valt.
De zaak draait om de familie Gregorius uit Houten. Het gezin heeft drie kinderen en bij alle drie zijn er ontwikkelingsproblemen. Na onenigheid met medewerkers van de gemeente over het welzijn van de kinderen, werd de vertrouwensarts van Veilig Thuis ingeschakeld om de situatie te beoordelen.
Zij sprak met verschillende instanties en het gezin zelf en kwam tot de conclusie dat zij een verschillend beeld schetsen van de kinderen. In haar rapport spreekt de arts daarom onder meer over 'elementen van pediatric condition falsification' (PCF). PCF wordt ook wel Münchausen bij Proxy genoemd en is een syndroom waarbij ouders hun kinderen expres zieker laten lijken.
OORDEEL OF ADVIES?
De ouders waren het daar niet mee eens en spanden een zaak aan. Zij vonden de arts vooringenomen en onzorgvuldig. Ze vonden steun bij het Regionaal Tuchtcollege dat oordeelde dat de arts tekortgeschoten was. Ze zou te veel een tunnelvisie hebben gehad en de informatie van betrokken hulpverleners niet zorgvuldig getoetst hebben.
Maar het Centraal Tuchtcollege ziet dat anders en oordeelt dat de arts niet heeft geconstateerd dat er sprake was van PCF, maar alleen heeft geadviseerd om dat nader te onderzoeken. Op basis van de informatie die zij op dat moment had, was dat volgens het college een redelijk advies.
Jurist Marianne Vlaming van de familie uit Houten is teleurgesteld. "De vertrouwensarts heeft tijdens het proces doelbewust een deel van het dossier achtergehouden", zegt de juriste. "En daarmee is ze nu weggekomen." De zaak wordt nu afgesloten, het gezin uit Houten kan niet meer in beroep.

ANDERE TUCHTKLACHT

Tegen de vertrouwensarts liep nog een andere tuchtklacht bij het Centraal Tuchtcollege, maar die is op het laatste moment ingetrokken. Dat intrekken was onderdeel van een overeenkomst tussen een Utrechtse familie en Veilig Thuis. Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van een zwijgcontract. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet op dit moment onderzoek naar die overeenkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.