Mogelijk nog meer vervuilde sloten rond Westdijk Bunschoten

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Er zijn mogelijk nog meer sloten rond de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg vervuild. Daarom doet het waterschap extra onderzoek. Uit voorzorg wordt boeren geadviseerd hun vee niet uit de sloten te laten drinken.
De sloot die direct langs de Westdijk loopt wordt al lange tijd doorgespoeld om een hoog zoutgehalte tegen te gaan. Dit omdat de grond die is gebruikt bij het versterken van de dijk vervuild bleek te zijn. De aangrenzende sloten werden afgesloten van deze sloot om verspreiding van de vervuiling te voorkomen. Het is nu de vraag of dit gewerkt heeft.

ONDERZOEK

Recent ontdekte het waterschap Vallei en Veluwe dat het water in de sloten ten zuiden van de Westdijk een 'hogere geleidbaarheid' heeft. Dit kan er op wijzen dat het zoutgehalte in het water hoger is dan normaal. Net als het water in de sloot direct langs de Westdijk.
Of er daadwerkelijk een verhoogde concentratie zout in het water zit wordt nog onderzocht. Ook de oorzaak van de mogelijke verspreiding zal het waterschap verder onderzoeken.

MAATREGELEN

In de tussentijd worden maatregelen genomen. Zo zijn de omliggende boeren op de hoogte gebracht en wordt hen geadviseerd geen vee uit de sloten te laten drinken.
Daarnaast pompt het waterschap het mogelijk vieze water terug in de afgedamde sloot. "Het water in de kavelsloten ververst tijdens het pompen met water uit de Noorderwetering of een andere watervoerende watergang." Zo wordt het eventuele verhoogde zoutgehalte omlaag gebracht.
Ondertussen treft het waterschap voorbereidingen voor het verwijderen van de vervuilde grond. Dit gaat naar verwachting in 2020 gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.