Dochter toont foto's van omgebrachte moeder in rechtszaal

© AS Media
HOOGLAND - De dochter van een vrouw die eind vorig jaar door haar ex-vriend in Hoogland om het leven is gebracht, mag tijdens de rechtszaak foto's van haar moeder laten vertonen in de rechtszaal. Daar heeft de rechtbank in Utrecht vandaag in toegestemd tijdens een tussenzitting in de zaak.
De 54-jarige Ron K. heeft bekend dat hij de 50-jarige Wilma de Jager heeft gedood, vermoedelijk tijdens een relatieruzie. De vrouw die uit de omgeving van Bussum komt, zou op de fatale vrijdagmiddag 14 december met K. hebben afgesproken om over hun relatieproblemen te praten in zijn huis op de Hoge Geeren in Hoogland. Volgens het OM heeft K. haar gewurgd en vervolgens met een mes gestoken.

FOTO'S OP GROOT SCHERM

De dochter van het slachtoffer wil tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak gebruik maken van haar spreekrecht. Als steun en eerbetoon wil het meisje dan foto's van haar moeder vertonen op een groot scherm in de rechtszaal. Haar advocaat vroeg de rechters of dat mogelijk is. Toen advocaat Cristian van Dijk daar bezwaar tegen maakte klonk er verontwaardigd gemompel in de zaal.
De rechtbankvoorzitter gaf uiteindelijk toestemming om foto's te vertonen op twee tv-schermen die aan de zijkant van de rechtszaal hangen. Vertoning op een groot diascherm vindt hij te belastend voor de verdachte. 'Het is per slot van rekening geen herdenkingsdienst, maar een strafzaak', legde hij uit.

PSYCHISCH ONDERZOEK

Officier van justitie Fellinger vertelde tijdens de zitting dat het strafdossier nog niet helemaal klaar is. Het rapport over het psychisch onderzoek dat de verdachte heeft ondergaan is nog niet af. Zo wordt onderzocht hoe het zit met de bewering van K. dat hij zich niet alles meer kan herinneren van het drama. Ook wordt er nog gewacht op antwoorden van de patholoog-anatoom op aanvullende vragen over het mes dat gebruikt zou zijn.
De nabestaanden vroegen verder nog om inzage in het procesdossier. De rechter heeft daar geen bezwaar tegen, omdat er geen familieleden als getuige zijn gehoord. De officier van justitie wil wel dat dit dan onder begeleiding gebeurt, omdat er heftige details in voorkomen.

VERLIES INKOMSTEN

Een verzoek om een extra zitting te houden over de vordering die de nabestaanden voorbereiden werd afgewezen. De advocaat van de familie laat onder meer berekenen hoe groot financiële gevolgen voor de drie kinderen van de vrouw zijn door de dood van hun moeder. De advocaat van K., ziet eigenlijk het liefst dat dit buiten de rechtbank om wordt afgehandeld.
Net als bij de vorige zitting zat de rechtszaal vol met familie en vrienden van Wilma de Jager, die de beladen zaak op de voet volgen. Familie en vrienden van de verdachte moesten de zitting om problemen te voorkomen vanaf de afgesloten publieke tribune volgen.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland op donderdag vier juli. Dan hoort Ron K. ook welke straf het OM tegen hem eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.