Formatie nieuw provinciebestuur slaat linksaf, VVD voorlopig buitenspel

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het nieuwe provinciebestuur lijkt een links karakter te krijgen. Vijf partijen, waaronder GroenLinks, D66, CDA, PvdA en de ChristenUnie, praten verder over een college van Gedeputeerde Staten. De VVD moet, volgens een eerste advies van informateur Bram van Ojik, vooralsnog vanaf de zijlijn toekijken.
In een eerder stadium viel een andere rechtse partij al af. Forum voor Democratie delfde als grote winnaar van de afgelopen verkiezingen met zes zetels het onderspit. Nu ook de VVD voorlopig afgestreept kan worden lijkt Utrecht een links college te krijgen.

GROEN EN PROGRESSIEF

GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie liggen volgens de informateur dicht op een lijn voor een groene en progressieve coalitie. Zij vormen vooralsnog de basis van het provinciebestuur. Deze vier partijen willen graag met het CDA een meerderheid vormen, omdat die qua inhoud het dichtste bij staat. Maar de christen-democraten willen op hun beurt het liefst een coalitie vormen met de VVD.
Van Ojik gaat nu kijken of de vier partijen met het CDA eruit kunnen komen. Mocht dat niet lukken, dan start er een verkenning waarbij de partij wordt ingeruild voor de VVD. Als dat plan ook strandt komen ook de SP en Partij voor de Dieren in beeld. Het werk van de informateur is dus nog niet klaar.

NIET DICHTTIMMEREN

In het verslag van Van Ojik wordt benadrukt dat een open bestuurscultuur belangrijk is voor een nieuw college. Stevige debatten over de Uithoflijn, de jaarrekening van 2017 en de rommelige grondverkoop aan de Dolderseweg hebben de verhoudingen bij de huidige coalitie en oppositie op scherp gezet. De onderhandelende partijen zijn nu bereid om met een schone lei te gaan beginnen.
Om ook niet-deelnemende partijen tegemoet te komen is het de bedoeling dat ze ook mee blijven praten bij het smeden van een akkoord. "Geld overhouden voor de oppositie", zo staat in het verslag van Van Ojik. In de komende 4 jaar zou ruimte moeten zijn voor aanpassingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.