Ontwikkelaar Paleis Soestdijk: "Woningen passen bij zo'n mooi landgoed"

© Gemeente Baarn
BAARN - Ontwikkelaar Made By Holland snapt dat de renovatie van Paleis Soestdijk gevoelig ligt. Maar volgens directeur Floris de Gelder wordt bij het project rekening gehouden met de historie en de natuur op het terrein.
Dat laat hij vandaag weten aan RTV Utrecht, naar aanleiding van een verhit debat in Baarn gisteren. De voltallige gemeenteraad is van mening dat de plannen op het landgoed te grootschalig zijn. Vooral de 98 geplande woningen liggen onder vuur.
De verkoop van die woningen is volgens De Gelder noodzakelijk om de restauratie van het paleis te bekostigen. "We gaan zorgen dat het paleis voor misschien wel de komende 100 jaar weer toegankelijk is voor het publiek. Op een moderne manier, maar met aandacht voor geschiedenis. Dat kost geld. Dus het is altijd duidelijk geweest dat er ergens op het landgoed iets zou moeten worden gedaan, waaraan geld wordt verdiend."
Eind vorig jaar bleek dat de oorspronkelijke plannen financieel te weinig zouden opleveren. Daarom kwam er een nieuw voorstel met daarin de wens voor meer woningen en een nieuw hotel van 120 kamers tegenover het paleis in plaats van hotelsuites in de bestaande gebouwen.
"De renovatie van Paleis Soestdijk is natuurlijk een enorm project," vervolgt De Gelder, "waar iedereen ook naar kijkt. We hebben een langetermijnplan om hier een ontmoetingsplek en podium voor innovatie van te maken. Dat is ook een duur plan. Om dat te kunnen uitvoeren moeten er ook huizen worden gebouwd op het terrein. Die opbrengsten kunnen weer worden gebruikt om het paleis te restaureren."
Volgens de ontwikkelaar komt de villawijk op de plek van de 'redelijk aftandse marechausseekazerne'. "We bouwen niet zomaar lukraak op het terrein. We hebben een zorgvuldig en mooi plan gemaakt, dat goed past in het landgoed en de structuren van de lanen die hier in de 17e eeuw al waren. Het worden mooie huizen. Het worden ook, daar zijn we altijd eerlijk over geweest, relatief dure huizen. Omdat we die huizen ook gebruiken om met de opbrengst het paleis te restaureren, maar ook omdat dat type goed past bij zo'n mooi landgoed."
UVandaag over de plannen bij Paleis Soestdijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.